Retrospelat: 9 Lives

9lives

Då var det dags att gräva bland de gamla disketterna man har till sin Atari, och idag tar vi upp ett spel vid namn ’9 Lives’
som är skapat av företaget Frames år 1990. Det har släppts både till Atari och Amiga och skall nog finnas en portering till MS DOS.

Spelet utspelar sig i fyra olika världar, The Great Outdoors, The Sewers, The Great Outdoors II, och Science Lab. Banorna är relativt lika varandra och med tanke på att det bara är fyra världar i spelet så är varje värld rätt så stor.

Storyn bakom spelet måste man läsa sig till i antingen manualen eller lådan spelet kom i, då introt till spelet visar bara själva bilden på spelet.
För att förstå lite om vad jag skriver så blir det en kort summering av storyn.
Du spelar Bob Cat som är en orangerandig katt som är på jakt efter sin tjej Claudette Cat, som den elaka vetenskapsmannen rövat bort för att göra hemska experiment på.

I varje värld så skall du rädda sex kattvänner som den elaka vetenskapsmannen har satt fast i burar, och för att öppna dessa burar så behöver du leta upp en massa nycklar som är utspridda runt banan. När du räddat alla sex katter så kan du gå vidare till nästa nivå.

Det finns även lite Power-ups som ligger utspridd på banan som du kan få användning för.
Dessa Power-ups gör att du kan bli osynlig, flyga, förflytta dig snabbare och få extraliv.
Sen finns det även en massa andra saker du kan plocka upp på vägen som har lite roliga animationer, som bland annat är ett paket cigaretter, som gör att du sätter dig ner för att röka, olika sorters flaskor som förvandlar dig till olika former och du blir förstenad i några sekunder.
Animationerna i spelet är förvånansvärt bra och utförliga för ett så pass gammalt spel.

Hur är det då att spela det här spelet?
Det är svårt utav bara fan! När du börjar spelet så startar du med 9 liv, och det första man tänker är ”sweet! 9 liv redan ifrån början, detta kommer bli skitlätt” Men det är det inte.

Först och främst så är det mycket som kan döda dig, fiender tar utav din livmätare och allt annat dödar dig på fläcken. Du kan gå fram och tillbaka, men mesta dels så hoppar du.
När man hoppar, så drar man joysticken ner, och på sidan av skärmen finns det en bild på en sittande katt och när du drar joysticken neråt stiger svanens utmed sidan av skärmen och ju längre svansen blir ju längre blir ditt hopp.

Det är väldigt svårt att avgöra hur långt man skall hoppa, och de flesta hoppen gör man i blindo och det känns nästan som att de har konstruerat banan så att du måste hoppas precis rätt annars dör du.

Så de 9 liv man börjar med varar absolut inte långt alls, och det är med nöd och näppe man klarar av första världen med livet i behåll och sen göra om samma sak tre världar till är inte lätt. Har som maximalt bara kommit till början av värld två.

Musiken till spelet är rätt så trevlig att lyssna på, men Amigas version av musiken är mycket bättre än Atarin. En till sak som är rätt smidigt är att man kan stänga och sätta på musiken med F9-F10 dock så finns det inga ljudeffekter.

Så, har man lite tid över till att bli frustrerad så kan jag verkligen rekommendera det här spelet!

Format

Atari, Amiga, MS DOS

Släppdatum

N/A

Utvecklare

ARC

Betyg

/5

Sammanfattning

N/A

N/A

N/A