Денди – oäkta sovjetisk bror till NES

I Sovjet släpptes aldrig NES. Visserligen av rätt uppenbara skäl, eftersom västerländska (i ordets vidaste bemärkelse) företag inte kunde verka i det kommunistiska Sovjetunionen. Det hindrade dock inte ryssarna från att själva skruva ihop en egen liten konsol för att fylla denna nisch. Eller ja, egen och egen… Det är en ren piratkopia av Famicom, fast med förändrat färgschema (ett listigt sätt att lura de onda kapitalisterna) och kontroller som inte är fastlödda (likt de bojor hungern lagt på trälar i alla stater!).

Konsolen som under tidigt 90-tal dök upp på den sovjetiska marknaden hette Dendy, eller Денди på ryska. Den ser ut nästan exakt som en japansk Famicom och spelar alla spel en sådan klarar av. Vid köp av konsolen ingick, förutom det vanliga, en ljuspistol, samt en sådan där “999999 in 1″-kassett, som vi alla någon gång stiftat bekantskap med.

Välkända titlar som Super Mario Bros., The Goonies och Bubble Bobble släpptes till Dendy, tillsammans med inofficiella portningar av SNES- och Mega Drive-spel. En av de mer spektakulära portningarna ryktas vara en version av Street Fighter II, som jag tyvärr inte hittat bilder på, men jag antar att den är närbesläktad med en viss annan piratportning.

Även om Dendy är en piratkonsol, så såldes den helt lagligt och öppet i Sovjet. Exakt hur detta var möjligt vet jag inte så noga, men man kan väl anta att ingen hade patenterat hårdvaran och att Sovjet, precis som dagens Ryssland, hade starkt avvikande regler för upphovsrätt.

Dendy har samma kultstatus i öst som NES har i väst. När jag var i Ukraina för ett par år sedan började jag prata spel med en inföding. Han talade vitt och brett om sin gamla Dendy, vilket jag trodde var en av partiet godkänd hemdator för omskolning genom arbete. Han pratade länge om Mario Bros. och Pac-Man, men det sade mig inte så mycket, eftersom de spelen kom till alla möjliga obskyra format. Ett par dagar senare begav jag mig till en marknad för att försöka få tag i piratkopierade spel och filmer. När jag letade runt efter intressanta spel fick jag syn på mystiska gula kassetter, ungefär hälften så stora som NES-kassetter. Att det kunde vara Famicom-kassetter slog jag ifrån mig, för inte släpptes väl Famicom i Sovjet? Det slog mig först senare, när jag var tillbaks i Sverige och kunde googla, att det var kassetter till den där beryktade konsolen Dendy jag sett där på marknaden. Polletten trillade ned!

Än idag förbannar jag mig själv för att jag inte skaffade en Dendy när jag var i Ukraina, eller någon av de gånger jag varit i Ryssland. Det är alltid trevligt med obskyra piratgrejer, speciellt när de faktiskt är så kvalitativa att de åtnjutit ganska stor popularitet. Den dagen jag får tag i en, så kommer jag säkerligen att få ett helvete med att få igång den, eftersom den är anpassad till skräpformatet SECAM. Den som sitter på ett ex och känner för att sälja ombeds kontakta mig via Kraid!