Amiga CD32 som världens sämsta arkadkabinett

Amiga CD32 hör till kategorin “Konsoler som kostade 200% mer än vad det smakade och sålde förbannat dåligt”. Faktum är att konsolen är en av de minst sålda genom tiderna. Knappa 100.000 exemplar såldes, och ett redan krisdrabbat Commodore gick ner på knäna då det stod klart att maskinen man satsat miljoner på skulle bli företagets sista spik i kistan.

Även om CD32:an var riktad främst till spelare, och då spelare som redan ägde en Amiga men ville pröva spelen med tal och upputsad musik hindrade, inte detta företaget från att ge sig in i våghalsiga projekt med konsolen. Commodore medverkade bland annat till att man på Londons tunnelbanestationer kunde finna s.k informationsstationer som drev av konsolen.

Att konsolen knappt hade kraft att driva ett ett lågupplöst Wolfenstein 3D i mer än två bildrutor per sekund hindrade dock inte det italienska företaget CD Express, att under 1995 försöka göra en arkadmaskin av konsolen. Man började tillverka speciella arkadkabinetter som fungerade som en förlängning av konsolens kontroll. Till skillnad från andra arkadmaskiner så var detta dock bara en naken CD32 ställd i ett plåtskal med den sedvanliga arkadkontrollen. Detta bidrog till att man redan från början halkade efter japanerna rejält. I Japan hade man redan fått ut spel som Virtua Fighter, spel som sopade mattan med allt vad CD32an kunde prestera, vilket i sin tur bidrog till att Amiga CD32 som arkadmaskin, blev en tämligen tyst och pinsam satsning.

Ett fåtal exemplar sägs ha överlevt och dessa säljs tillsamman med några specialdesignade spel som tillverkats av italienarna. Enligt uppgifter ska dock endast ett av dessa spel vara spelbara, då avsaknaden av talang och kvalitet hos den italienska tillverkaren varit företagets enda tillgång. Är du sugen på att bygga om din CD32 till en arkadmaskin bör du hålla ögonen på eBay och framförallt efter namnet ” CD Express“. Senast ett exemplar blev sålt via eBay låg priset på ca 3500:- .

Här kan du se lite bilder från spelen som släpptes till maskinen.