Papercraft

Papper som material vid modellbygge är inte ett helt nytt koncept. Redan under början av 1900-talet blev materialet populärt eftersom modeller och klippdockor kunde publiceras i tidningar av olika slag. Populariteten steg därefter ganska kraftigt i och med andra världskrigets framfart eftersom papper inte var belagt med några speciella restriktioner. Efter kriget, i takt med att nya material som exempelvis plast såg dagens ljus skulle papper komma att bli allt ovanligare i modellsammanhang. Det förekommer dock fortfarande, inte minst i gamerkretsar vilket kanske inte är speciellt uppseendeväckande då gamers är kända för att anamma de mest udda, nördiga och kreativa företeelser man kan tänka sig.

Modellerna inom spelrelaterat pappersbyggande innefattar oftast karaktärer och ikoniska föremål från spelen. Konceptet är inte helt olikt den princip som används då man förser 3D-modeller med textur, varpå det knappt finns några begränsningar för vad som är möjligt att skapa. Om du själv är sugen på att plocka fram pyssellådan och prova föreslår jag ett besök på Nintendopapercraft.com. Sidan började som en enkel resursbank för användare på det holländska spelforumet Wiigamer men har sedan starten vuxit rejält. Sidan innehåller förutom lite tutorials och ett aktivt forum även mängder med utskrivbara modeller, det är bara att ladda färgskrivaren och sätta igång. Varför inte klistra ihop din egen Arwing eller Mario? Och om det verkar för litet med en ynka karaktär kan du alltid prova att sätta ihop ett diorama från Ninja Gaiden eller varför inte hela bana 1-1 från Super Mario Bros?

Nintendopapercraft besöker du på http://www.nintendopapercraft.com