Retrospelandets baksida

Att spela gamla spel är inte bara kul. Ibland stöter man på ett riktigt skitspel, men det är inte så farligt egentligen. Då kan man ju skriva en ilsken recension någonstans och få uppmuntrande e-kramar av andra som lidit sig igenom det.

De gånger det kan gå riktigt illa är när man tar sig an ett spel man spelade som barn. Ni vet hur det brukar vara, man hittar sitt gamla NES på vinden och spelar igenom det igen, eller ser ett gammalt barndomsminne för en billig slant på Tradera. Man tror att man ska ha så jävla kul med sina gamla klassiker, men det slutar med att man kräks och börjar undra på om man var efterbliven som barn.

Att man inte ska träffa sin barndoms hjältar lär vi oss alla den hårda vägen, men vissa av oss (läs: jag) fortsätter lägga handen på spisplattan. I mitt fall heter det Ikari Warriors till NES, ett spel jag hade förbannat kul med som barn. Fy helvete vad jävla kasst det är! Segt som fan, stört svårt och buggigt. Det spelet avgudade jag alltså som barn…

…Vafan höll jag på med?!

Tiderna var annorlunda då. Man fick ett spel varje födelsedag, ett varje jul och kanske ett par stycken till under året. Det fanns inget sätt att veta om spelen var bra eller inte på förhand. Hade man aldrig hört talas om spelet fick man gå på boxarten. Man älskade spelen av ren princip. Jag kommer till och med ihåg hur jag och en kompis var fullkomligt fanatiska fans till Bart vs the Space Mutants.

Kom igen, Bart vs the Space Mutants!

Hursomhelst, vissa spel gör sig bäst som avlägsna minnen. Man ska inte återuppleva alla sina gamla favoriter. Tumregeln är att om spelvärldens gemensamma betyg är positivt, så är det ett bra spel. Googla runt lite, kolla på forum etc, så slipper du se din barndom krackelera.