Retrospelat: Prince of Persia Retro

prince

Jag har inte spelat Prince of Persia sedan mitten på 90-talet. Det var ett helt ok spel, men inget jag fastnade för. Kanske för att jag bara kunde spela det hos kompisar, eftersom vi hade Macintosh och till den fanns inte Prince of Persia. Eller ja, det gjorde det, men det hade jag ingen aning om då. Det fanns inte med i några av katalogerna över Mac-spel och inget internet fanns att snoka upp information på. Det spelar egentligen ingen roll, det relevanta i det hela är att PoP inte är ett kärt barndomsminne för mig på samma sätt som det är det för de flesta andra.

Som nämndes här på Kraid för inte så länge sedan, så släpptes en nyversion till iPhone. Den kostade bara 22 kr, så jag tänkte att det kanske kunde vara ett kul spel att ha på mobilen för att fördriva tråkiga bussresor och föreläsningar. Jag tankade ner det och tog mina första stapplande steg som prinsen i Persien.

Det första jag lade märke till var naturligtvis grafiken. Den är uppdaterad och högupplöst. Man känner igen de tråkiga korridorerna och de vackra rummen i palatset. Prinsen är inte längre iklädd pyjamas och ser inte heller nordeuropeisk ut längre, utan har försetts med turban och ser mer ut som om han härstammar från Mellanöstern. En mycket bra förändring eftersom han såg ut som en bortkommen sömngångare i originalet.

PoPheaderborder

Någon som däremot inte uppdaterats är kontrollen. Den är rent helvetisk. Det är lite samma sak som i Another World, man kan inte gå hur mycket eller lite man vill, så fort animationen har börjat går den inte att avsluta. Jävligt dåligt upplägg för ett plattformsspel. Det kan vara iPhonens notoriskt usla lämplighet för plattformsspel som ställer till det, jag minns inte exakt hur det var i originalet, men det viktiga att veta är att det är sjukt svårkontrollerat i denna version. Inte njutbart för fem öre. Lägg till det att knapparna tar så stor plats på skärmen att man knappt kan se vad som händer ibland.

Det finns ingen musik i detta spel. Lite ljudeffekter när man springer och sticker ihjäl sig på taggar finns, i början på varje bana och när man vinner en svärdsduell får man höra en liten trudelutt, men utöver det är spelet knäpptyst, bortsett från ett brusande ljud som strömmar ur högtalarna. Först trodde jag att det var något med min telefon, men efter att ha tittat runt lite bland mina andra appar, så visade det sig att det enbart var i PoP detta irriterande fenomen uppträdde.

En urusel konvertering av en gammal klassiker. Originalet kanske inte var så bra i alla fall, men folket bakom denna nyversion borde ha fixat dess fel om de vill nå en bredare publik med detta spel. Jag vet att jag tjatar mycket om kontroll i mina recensioner, men det minsta man kan kräva av ett spel är väl att det ska vara spelbart?

Format

iPhone

Släppdatum

N/A

Utvecklare

N/A

Betyg

2/5

Sammanfattning

Prince of Persia Retro är ett spel som lider av kass kontroll och emanerar ett irriterande brusljud. Förutom hardcore-fansen, tilltalar detta enbart folk som gillar rutten kontroll och enerverande vitt brus. Gör något annat med ditt liv.

N/A

N/A