Kraid tipsar: Amiga Forever 2010

Det finns otroligt mycket man kan säga om både företaget och produkten Amiga. Historien tar sin början redan 1982 men kommer igång på allvar först 1984 då Commodore ser potentialen i datorerna och köper hela rasket. Redan året därpå lanseras Amiga 1000, den första hemdatorn med fönstersystem i färg. Just grafiken har ända sedan starten varit ett av de starkaste ledorden och säljargumenten. Det var genom Amiga som ritprogram och 3D nådde Svensson och det skulle dröja ganska lång tid innan titlarna till de första dedikerade spelmaskinerna gick om Amigaspelen rent grafikmässigt. Amiga har alltid varit ett komplett verktyg men för de allra flesta är och förblir det en av tidernas främsta spelmaskiner.

Tillhör du de som saknar Amigan och dina gamla favoritspel? Eller missade du kanske hypen helt för att du föddes för sent eller var för cool för dataspel när det begav sig? Misströsta inte, Cloanto, en av Amigas bundsförvanter ända sedan 1986 har lösningen. Företaget är bland de flesta kanske mest känt för sin utveckling av skrämmande osexiga e-handelssystem, scriptingklienter och valutaomvandlare men sedan 1997 har de genom sitt retroprojekt även gjort sig kända bland gamers. I snart 14 år har deras Amigaemulator Amiga Forever utgjort spjutspetsen i något som sträcker sig långt bortom spelemulering.

Tidigare i år släpptes den senaste versionen i programserien, Amiga Forever 2010 och Kraid har kollat upp funktionerna åt dig. AF2010 är som sagt inte bara en spelemulator, det är ett komplett paket framtaget för att bevara hela arvet och inte bara spelen. Kortfattat kan man säga att AF2010 förvandlar din PC till en Amiga, genom klienten går det nämligen att köra allt ifrån olika Amiga OS till program och givetvis spel, smidigt, enkelt, lagligt och billigt.

Funktionerna varierar lite beroende på vilken version av AF2010 du väljer. Programmet är släppt i tre versioner, Value, Plus och Premium. Value kommer att tillfredställa de flesta, den emulerar ROM och Workbench i version 1.3 vilket är tillräckligt för att kicka igång de allra flesta titlar du minns eller har hört om. Plus ger dig tillgång till alla ROM och Workbenchversioner (0.7-3.X) och kan även vara intressant för dig som inte sitter på Windows, den här versionen kommer nämligen även i plattformsneutral skepnad. Valet står i princip mellan Value och Plus som går loss på €9.95 respektive €29.95, det enda som skiljer Premium från Plus är nämligen att du även får med två DVD-skivor med intervjuer och videoklipp från 80- och 90-talen.

Oavsett vilken version du väljer är programmet grymt smidigt att använda. Med Amiga Explorern, som tyvärr bara är tillgänglig i Windowsversionerna bläddrar du bland spel, program och demos i flikar. När du valt flik får du tillgång till en lista över de aktuella titlarna. För att starta ett spel markerar du bara önskad titel i listan och klickar på playknappen. AF2010 använder sig av WinUAE och WinFellow för att emulera och det finns gott om inställningar för vilken hårdvara du vill simulera inför körning av varje spel. Här går det även snabbt och enkelt att konfigurera tangetbord och mus men för de flesta spel bör du givetvis köpa en gammal Tac-2 och en USB-converter för rätt känsla. Just känsla är ett genomgående tema i emulatorn och det är tydligt att Cloanto både varit med Amiga från starten och därefter skaffat sig riktigt mycket erfarenhet i emuleringen sedan 1997. De brinner för det här och det märks i allt från tillgängligheten, utformningen och inte minst detaljerna, till och med ljudet av när diskettstationen laddar ett spel är emulerat.

Om du har en eller ett par hundralappar över rekomenderas Amiga Forever 2010 varmt. Med över 5000 kommersiellt släppta titlar i bagaget är det här en spelmaskin som verkligen är värd att kolla in eller återuppleva. Förutom att den här lösningen är betydligt billigare än att skaffa en begagnad Amiga idag eliminerar den även problemet med att hitta just ditt favoritspel på en fungerande Amigadiskett på eBay.

Läs mer och tanka på http://www.amigaforever.com/