Topp 10 sommarspel för sommaren -10, del 1

Det är äckligt varmt ute och solen skiner. Vi gamers är ju inte kända för att vistas ute så speciellt mycket, men inte ens i våra mörklagda kamrar kan vi undgå sommaren. Speciellt inte när kvicksilvret i termometern visar på medelhavsvärme och solen bländar en till blindo. Du kanske svettas i solen, dricker öl med vänner till Björn Rosenströms verk och tar dig ett dopp i någon av våra svala svenska sjöar, men inte fan slutar du spela för att solen skiner? Här är min icke-numrerade, ytterst personliga och godtyckliga lista över 10 spel att spela under sommaren.


Boktai: The Sun is in your Hand – GBA

Den genialiske Hideo Kojima gjorde under 00-talet en avstickare från sina hårdkokta smygäventyr/konspirationsteoriromanser och producerade det lättsamma Boktai, en saga om pojken Django, som kämpar mot odöda med sin solpistol, även känd som Gun del sol.

Och varför är detta ett sommarspel? Jo, för att spelkassetten har en UV-sensor, som känner av mängden solljus där du sitter och spelar. Du måste ladda Djangos vapen med solljus för att kunna använda det. Det här spelet tvingar dig att sitta ute i solen och låta din likfärgade hud bli behagligt lattefärgad. Boktai rekommenderas inte för dem som har den första versionen av GBA, eftersom den är bedrövlig att spela i solen, p g a Nintendos briljanta beslut att inte ha bakgrundsbelysning.

Disciples II – PC

Detta spel är som en hardcore-variant av Heroes of Might and Magic-serien. Du har långt mer invecklade möjligheter till karaktärsutveckling och du kan levla dina hjältar in absurdum samt spara dem och använda dem i flera matcher, vilket är en funktion jag alltid saknat i HOMM. Disciples-serien har alltid hamnat i skymundan, av någon anledning. Har du inte spelat det förut är det hög tid att du testar det och om du har det, så är det bara att installera det igen och köra på.

Och varför är detta ett sommarspel? Sommarnätter är långa och varma, speciellt i den värmebölja vi genomlider just nu. Du sitter ändå uppe och svettas, helt oförmögen att sova. Då är det lika bra att du använder tiden till att sätta dig in i det mycket, mycket tidskrävande Disciples II. Uppföljaren som släpptes för någon månad sedan är också värd att kolla in.

Track & Field – NES

Denna odödliga NES-klassiker behöver knappast någon närmare introduktion än att det är sommar-OS och sjukt underhållande.

Och varför är detta ett sommarspel? Vafan, jag skrev ju att det är sommar-OS till NES!

The Elder Scrolls IV: Oblivion – PC, Xbox 360, PS3

Jag skulle kunna skriva spaltmeter efter spaltmeter om hur mycket jag älskar Oblivion, eller “Obbe”, som jag och mina lika frälsta vänner kallar det. Du börjar spelet i en fängelsecell och det blir snabbt uppenbart att ditt öde är att rädda Cyrodiil från förintelse. Du behöver dock inte göra det om du inte vill, spelet är helt frit. Under min första genomspelning lade jag 250 timmar på side quests innan jag ens började med main quest:en.

Och varför är detta ett sommarspel? Egentligen har det väldigt lite med sommaren att göra. Visst, det är ständigt sommar i det undersköna Cyrodiil, där man kan tillbringa timmar åt att bara vandra runt i naturen och beskåda dess skönhet. Oblivion har dock alltid symboliserat sommaren för mig, kanske för att det var det spel jag vigde mitt liv åt försommaren 2006, eller för att det obevekliga solskenet i spelet fungerar som ett utmärkt komplement till solen utanför mitt fönster.

Silent Hill 2

Silent Hill 2 – PS2/Xbox/PC

Silent Hill är staden där helvetet och vår verklighet möts. Eller är det fler dimensioner än så, som binds samman i den tillsynes idylliska, amerikanska småstaden? Det framgår aldrig riktigt och fungerar riktigt bra för att fylla ut mystiken. I denna del av spelserien innehar James Sunderland huvudrollen. Han har fått ett brev från sin fru, där hon skriver att hon väntar på honom på deras speciella ställe i Silent Hill. Han åker dit för att hitta henne. Det kluriga är att hon dog tre år tidigare. Rakt genom detta stämningstäta äventyr gör Konami allt för att skrämma oss från vettet – och de lyckas. Silent Hill 2 var min första riktigt skrämmande upplevelse i spelform.

Och varför är detta ett sommarspel? Det dimmiga Silent Hill är inte det minsta somrigt och solljuset lyser med sin frånvaro spelet igenom. Det passar ändå perfekt under heta sommardagar. Varför? Jo, gåshuden och de kalla kårarna kyler effektivt ner en. Man kan se spelet som en fattigmansluftkonditionering med jävligt bra manus.

Missa inte del 2!