En noobs resa genom Azeroth


World of Warcraft… Jag har alltid hållit mig undan. Inte för att det någonsin verkat dåligt, men jag såg vad som hände med många av mina kompisar när det släpptes i februari 2005. Alla blev fast! Som sunkiga knarkare. Sedan dess har jag skrattat åt de alltför beroende, gjort mig lustig över dem som träffat pojk- och flickvänner genom spelet, samt hånat WoW:are genom att fyndigt plocka bort r:et från raids.

Men nu är jag, till slut, fast.

Allt på grund av jättefarbrorn Henrik Häägg. Nog för att han är en trevlig och gladlynt prick, men det var han som drev mig ned i fördärvet; det var han som gav mig en beta-nyckel till nya WoW-expansionen Cataclysm.

Och fy satan vad kul det är att strosa runt som en ful liten goblin med musköt och comb-over på Lost Isles och slänga dynamitbananer till illvilliga apor. Att hjälpa gamla käringar hitta sina katter som worgen är också förbannat kul.

Att komma in i spelet en sisådär fem år efter att första delen släpptes är inte helt enkelt. Speciellt inte i en beta där nästan alla är vana vid upplägget. Mitt första problem uppstod när jag nådde level 3 och fick upp ett meddelande om att jag kunde lära mig en ny skill. Nyfiken letade jag igenom diverse menyer efter den, men förgäves! Var fan sätter man ut poäng på statsen och var är skill-trädet? Är det verkligen det här alla har diskuterat sönder och samman i jakt på den optimala builden? Jag bad en tysk jag körde med just då om hjälp:
Ummp: how do u lvl up??
GermWiking: u do quest n stuff to get xp….
Ummp: no shit… but how do i actually get the lvl up?
GermWiking: fkn noob
*där avslutades vårt samarbete och han sprang ifrån mig*

Det dröjde dock inte länge innan jag listade ut det själv och skamset gick och köpte min ability hos trainern. Jag antar att spelet talade om det för mig redan från början och att jag, lämpligt nog, inte orkade läsa. Efter att ha kommit till level 10, blev jag varse att level-systemet inte var så efterblivet, trots allt.

När jag öppet ställde frågan “how do u autorun?”, för att jag inte orkade kolla upp det själv, svarade en hjälpsam själ “watch this” och sprang helt sonika iväg. En annan barmhärtig samarit hakade på och skrev “NO HANDS!!!”.

En annan sak som jag upptäckte rätt snart var att jag inte fick heta vad som helst. En orch jag kallade SatansRapist blev mystiskt borttagen. En dvärg jag döpte till HippieKiller fick inte heller existera speciellt länge. Blizzards support besvarade mina undringar genom att konstatera att det var “in violation of the harassment policy”. Min gnome KällarFritzl har däremot överlevt hela tre dagar. Så länge man inte är smaklös på engelska är det tydligen ok.

Cataclysm-betan är inte bara kul, den kan vara jävligt frustrerande. Ja, jag vet, det är trots allt en beta, men att tvingas spela igenom Kezan tre gånger för att vissa quests inte funkar, eller för att ens level 2-goblin teleporterats till Orgrimmar av någon mystisk anledning. Å andra sidan hjälper det kanske bort min noobighet en aning att köra igenom de grundläggande grejerna några gånger.

Och ja, jag vet, WoW börjar inte förrän på level 85.