Spelat: Costume Quest

costume

Svarta katter, pumpor och fladdermöss. Det är dags för Halloween. Denna amerikanska högtid har vi svenskar svalt med hull och hår, även om det här mest är ännu en anledning att supa skallen i bitar. Varför inte ändra på det i år genom att spela det billiga, nerladdningsbara Costume Quest istället? Här får vi följa ett gäng amerikanska förortsungar som gör det man brukar göra på Halloween, nämligen att klä ut sig, “trick-or-treata” i grannskapet samt att förvandla sig till stora robotar och slåss mot monster.

Say what? Jo, du läste rätt. Costume Quest är nämligen ett rpg, och vad gör man i rpgs annat än att slåss mot monster? I spelets inledning tvingas huvudkaraktären ut och trick-or-treata med sin irriterande bror eller syster, beroende på vem du väljer att spela själv. Väl ute i grannskapet går det snart upp för dem att någon inte står rätt till, och elaka troll håller på att rensa grannskapet på godis. Då ditt syskon klätt ut sig till en jättestor s.k. candy-corn blir han eller hon såklart kidnappad och nu måste du ta hjälp av dina kompisar för att rädda syskonet.

För att rädda brorsan eller syrran måste du trick-or-treata dig igenom alla husen i området innan du kan ta dig till nästa. I vissa av husen bor snälla grannar som ger dig godis, men i andra finns onda troll som leder till en fight. När fighten startar förvandlas du och dina följeslagare, totalt tre till slut, till det ni för tillfället är utklädda till. Det kan vara allt ifrån jättestora robotar till vampyrer och frihetsgudinnan, alla med sina egna färdigheter, styrkor och svagheter. Godis är hårdvaluta, och för det köper du märken till de olika dräkterna du hittar och de ger olika förmågor eller uppgraderingar.

Grafiken är enkel i snygg cel-shading-stil och många av karaktärerna bär drag av The legend of Zelda: Windwaker. Också musiken och ljudeffekterna håller hög standard, speciellt för en nerladdningsbar titel som kostar dryga hundringen.

Utvecklaren Double Fine har tagit med sig både personal och humorn från Lucasarts. Deras spel kryddas med en härlig humor, och även om de mestadels handlar om barn så är de riktade till spelare i alla åldrar. Costume Quest är ett rpg-light med låg svårighetsgrad vilket gör att det passar de allra flesta. Rpg-elementen är avskalade men ändå tillräckligt många för att ge ett strategiskt djup till spelet. Visst, det är kort och över på några få timmar, och det finns inte direkt någon anledning att spela om det, men det är absolut tillräckligt för de hundra kronorna det kostar.

[nggallery id=60]

[RAW]

Format: Xbox360/PS3 • Släppdatum: 2010-10-20 • Utvecklare: Double Fine

Slutsats: Gillar du små nerladdningsbara indiespel med söt grafik, låg svårighetsgrad och kalasbra humor är Costume Quest absolut något för dig. För en knapp hundring får du härlig underhållning en regnig hösthelg. Spelet kan också vara bra för dig som vill skola barnen i rpg-spelens underbara värld men inte vill tvinga på din 8-åring hela jäkla Final Fantasy-serien.

Söt grafik, härlig humor, bra pris.

Lite för kort, lite för lätt, lite för barnsligt om man tycker att testosteronnivån i spel som Gears of War är helt naturlig.

[/RAW]

Format

Xbox360/PS3

Släppdatum

2010-10-20

Utvecklare

Double Fine

Betyg

3/5

Sammanfattning

Gillar du små nerladdningsbara indiespel med söt grafik, låg svårighetsgrad och kalasbra humor är Costume Quest absolut något för dig. För en knapp hundring får du härlig underhållning en regnig hösthelg. Spelet kan också vara bra för dig som vill skola barnen i rpg-spelens underbara värld men inte vill tvinga på din 8-åring hela jäkla Final Fantasy-serien.

Söt grafik, härlig humor, bra pris.

Lite för kort, lite för lätt, lite för barnsligt om man tycker att testosteronnivån i spel som Gears of War är helt naturlig.