Spelat: GoldenEye 007

goldeneye

Remakes, remakes remakes. 2010 har verkligen varit året för upphottande och återsläppande av gamla klassiker. Eurocom har tagit över stafettpinnen från Rare och gjort sitt bästa för att överföra odödlig N64-klassiker, nämligen Goldeneye 007. Bort med den putslustige Pierce Brosnan, och in med superhårdingen Daniel Craig, ny grafik, nya kontroller och upphottade banor. Har man lyckats hotta upp ett av spelhistoriens allra roligaste multiplayerspel eller har man fallit platt?

James Bond, mannen, myten, legenden. Killen som räddat världen fler gången än de flesta av oss kan räkna till och lägrat de fagraste kvinnor under mer än 40 års tid, men ändå bara lyckats med ett enda riktigt bra tv-spel, nämligen Goldeneye till Nintendo 64. Nu är han tillbaka i samma spel fast i en version värdig det andra tusentalets andra decennium.

Utvecklaren Eurocom har gjort sitt yttersta för att bevara enkelheten och glädjen i N64:ans gamla dragplåster. I Goldeneye 007 spelar du som Bond (duh!), men man har valt att byta ut den sjukt nittiotaliga Pierce Brosnan mot den något modernare Daniel Craig. Historien är något så enkelt som en något modifierad version av filmen med samma namn och agent 007 arbetar tillsammans med kollegan agent 006 för att… Eh… Vänta nu… Sitter jag verkligen här i något lamt försök att recensera singleplayerläget av ett av historiens bästa multiplayerspel?!

Okej, vi försöker igen. Att sätta “Single player” ovanför “Multiplayer” i Goldeneye 007s huvudmeny är egentligen ett skämt. Alla vet ju att det bara är flerspelarläge som gäller! För all del, spela igenom singelspelarläget för en helt okej upphottad nostalgitripp, men se sedan till att skynda dig över till flerspelarläget! För 13 år sedan var det fyra personer framför samma 20-tums tv med grynig och plottrig grafik som gällde. Det bästa med framtiden (alltså nu) är att har man inte fyra vänner så funkar onlineläget riktigt bra för att vara ett Wii-spel.

Flerspelarläget innehåller ett gäng roliga spellägen. Allt från conflict och team conflict som är deathmatchlägen till klassiska golden gun och sjukt roliga lägen som Hero där en spelare i varje lag är snabbare och starkare men också värd mycket mer att döda. Variationen bland vapnen är också den stor, och är man inte nöjd med de loadouts som finns (SMG, close quarters, assault, shotgun och sniper) kan man knåpa ihop sina egna kombinationer av huvudvapen, sidearm, gadgets och perks. Nytt för den här gången är också möjligheten att tjäna erfarenhetspoäng och låsa upp nya spellägen och vapen.

Bland banorna hittas ett gäng av de gamla klassiska banorna i upphottade versioner, som archives och station, men även några nya godingar. Ett gäng klassiska bondkaraktärer är spelbara, däribland Jaws och min absoluta favorit Oddjob! Grafiken är kanske, föga förvånande, den största förändringen gent emot den gamla versionen av spelet, och jag måste säga att det ser riktigt bra ut. För att vara Wii.

Kontrollen är ju såklart Wii-anpassad då man använder kontrollen riktad mot tv:n för att sikta. Det funkar väl sådär bra jämfört med en mus och ett tangentbord, men kom igen, hur bra var egentligen kontrollen på N64-versionen? Vill man vara riktig old-school kan man spela med en classic controller eller en gamecube-kontroll.

Så till den stora frågan. Kan Wii-versionen mäta sig med det N64-spel som kanske är ett av de bästa multiplayer shoot-em-upsen genom tiderna? Till dig som tycker att det bara är svulstiga episka titlar som Black Ops som gäller skulle jag förmodligen säga nej. Men till dig som vill minnas hur det var back in the day när man trängdes framför tv:n med polarna och spelade golden gun-läget med paintball mode på blir det definitivt ett fett jävla JA! Den fantastiska känslan finns fortfarande kvar, och det är inte ofta man kan få en liknande nostalgitripp av att spela ett nytt spel.

Så lura hem tre polare, kyl ett par öl (valfritt) och förbered er på ett jävla ös! Goldeneye 007 visar varför Bond och bira är det nya svart!

Format

Wii/(DS)

Släppdatum

2010-11-05

Utvecklare

Eurocom

Betyg

4/5

Sammanfattning

Goldeneye 007 anno 2010 är precis lika kul som det var 1997 på Nintendo 64. Mycket har ändrats sedan dess, men en sak är densamma, stämningen. Det här är spelet för dig som tycker det är roligare att sitta hemma med tre polare och skrika på varandra samtidigt som ni skjuter varandra i bitar än att bli tea-bag:ad av 11-åringar som kan mer svordomar än dig på Xbox Live. Ett stort plus för det sjukt simpla online-läget.

Multiplayerläget, såklart, och det väl fungerande onlineläget. Och att Oddjob kastar hattar istället för granater! Den dåliga kontrollen har sin charm.

Den dåliga kontrollen har också sina brister. Att man ibland dör lite väl lätt. Att jag inte lyckats hitta moonrakerlasern...