Årets bärbara

Finns det något som går upp emot en (o)salig blandning hånskrattande grisar, slangbellor och kamikaze-fåglar?

Nej!

Årets bärbara spel blir följaktligen Angry Birds, till iPhone och Android-telefoner!

Det hela börjar med att de onda grisarna stjäl fåglarnas ägg. För att få tillbaks sina ägg kläcker fåglarna den briljanta idén om systematiskt självmordsbombande av grisarna och deras samtidigt taffliga och snillrikt konstruerade byggnader. Om det är så intelligent att säkra sin arts överlevnad genom kollektivt självmord är dock tveksamt.

Skitsamma, egentligen, för det är fruktansvärt kul och beroendeframkallande. Med hjälp av olika typer av fåglar och en gigantisk slangbella ska man ta död på grisarna. Det låter kanske simpelt, men det blir snabbt klurigt och man tvingas ständigt tänka kreativt och utnyttja omgivningen för att göra bacon av så många grisar som möjligt med så få fåglar det bara går.

Angry Birds lyckas med konststycket att ge spelaren ett hundratal snillrika nivåer, som aldrig blir tråkiga. Det i kombination med ett pris på enbart 7 kr, gör att det är ett givet köp för alla med en smartphone.

Detta spel är det första på många år som jag spelat igenom gång på gång för att bemästra varje nivå och få full pott på dem alla. Jag har inte lyckats än och kommer kanske aldrig att göra det, men Angry Birds kommer att hålla lång tid framöver.


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets bärbara’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Spelgubben, Spelografi och Xboxflickan & Nikke.