Årets ögonblick

Det har varit ett mycket bra spelår och ögonblicken har varit många. Första matchen i Starcraft II och hur jag blev totalägd, vilket fick mig att ångra min stöddighet i att skippa de fem träningsmatcherna jag rekommenderades att köra först, är en god kandidat. Ett annat ögonblick var självklart när man insåg att Heavy Rain var så mycket mer än de halvkrystade quick time eventsen. När jag tillsammans med herr Häägg och hans kumpan André upplevde Khazan för första gången i Cataclysm-betan, är också en kandidat till årets ögonblick.

Men mitt absolut käraste spelögonblick från i år är någonting mycket större, mycket viktigare, mycket mer magiskt. Hur förbannat bra SCII, Heavy Rain och WoW: Cataclysm är, så kommer de inte i närheten av den nerdgasm Gamex var.

Visst, det fanns varken en spelbar version av Diablo III eller en 3DS att testa, men att en mässa som Gamex äger rum i vårt lilla Sverige föder känslor hos mig som är svåra att beskriva. Jag var skeptisk, tidigare försök till svensk/nordisk spelmässa har ju misslyckats kapitalt. Gamex lyckades dock kapitalt.

Vi fick kanske inte se och testa det absolut senaste, men anordnarna såg till att vi hade kul hela tiden, något som inte varit fallet på tidigare spelmässor.

Årets ögonblick är alltså när jag steg in på mässan och slogs av hur stor och välfylld lokalen var; att det inte var något halvtaskigt hopkrafs av skräputvecklare och ett par trötta representanter från Sony, Microsoft respektive Nintendo.

Det var på många sätt ett erkännande, både av Sverige som spelland och av Sveriges gamers. Det var inte helt perfekt, men man lade onekligen grunden för något som bara kommer att bli större och mer innehållsrikt. Att alla stora namn var där och att Kistamässan slog besöksrekord, talar för att vi kommer att få njuta av fler och ännu mer cutting edge.

Det var kanske inte världsklass, men nog fan var det klass!


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets ögonblick’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, Megastorm, Munins skärvor, Onlajn, Pixelviking, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelgubben, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.