Årets rollspel

2010 har varit varit ett stort år när det kommer till rpg. Fallout 3 har fått en uppföljare i New Vegas, Mass Effect har också det fått en uppföljare och till och med på indiescenen har vi fått se spel som Deathspank, ett hack ‘n slash med rpg-element och Costume Quest, min kandidat till årets nedladdningsbara spel. Men att skriva om rpg 2010 utan att nämna den senaste World of Warcraft expansionen Cataclysm vore som att ignorera elefanten i finrummet. Men tro det eller ej, inget av dessa eminenta rpg är mitt val till titeln Årets rollspel.

Nej, mitt absoluta favvo-rpg från det gångna året kommer från rollspelens allra finaste och äldsta familj, nämligen Final Fantasy-serien. Det är uppenbarligen inte FFXIV jag talar om, ett spel jag visserligen inte spelat, men som tydligen bespottats ganska rejält. Vad har vi då kvar? Jo, Final Fantasy XIII såklart! Trogen serien som jag är så var spelet en av de största anledningarna till att jag köpte mig ett PS3 dagen innan julafton 2009. Det skulle ju komma ett nytt Final Fantasy, helt sjukt!

Vad är det som är så bra med FFXIII då? Jo, det som gör alla Final Fantasy-spel så underbara, nämligen kombinationen mellan underbara karaktärer, en nästan alldeles för invecklad story, fantastisk grafik och ännu mer fantastisk musik. Det, plus känslan av att man befinner sig så otroligt långt från vår egen verklighet gör att det för mig blev ännu en oerhört magisk upplevelse att spela de mååååånga låååånga timmar som ett Final Fantasy-spel kräver.

Visst, många är de som klagat på att spelet är alldeles för linjärt, eller att storyn skulle vara på tok för invecklad, men vad gör det när spelet har helt fantastiska karaktärer som Lightning och Snow. Många var de spelbloggare som hyllade Lightning som årets spelkaraktär, och även om jag inte tycker hon är årets bästa, så är hon ändå så jäkla tuff!

Som sagt, många bra rpg har släppts under året, och även om både Fallout: New Vegas och Mass Effect 2 kom nära  att knipa förstaplatsen är de ju ändå “bara” uppföljare, och ganska lika sina föregångare. Final Fantasy XIII är bara en uppföljare till namnet, bakom det hittar vi ett helt unikt äventyr som dessutom är så mastodontstort att man hinner spela igenom Mass Effect 2 tre gånger innan man klarat FFXIII en gång.


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets rollspel’: Aftonstjaerna, Ariez, BitGarden, EmmyZ, Familjenspel, Gaminggrannar, Kraid, Lunandrez, Megastorm, n00b schoolbus, Onlajn, Pixelviking, Savepunkt, Spel på allvar, Spel-Malmer, Spelografi, Spelvärldspareringar och Xboxflickan & Nikke.