Årets strategi

Civilization 5, Napoleon: Total War och Command & Conquer 4: Tiberian Twilight i all sin ära. Att bygga sitt rike från stenålder till storhet, att använda franska revolutionen som ursäkt för att ta över världen och att än en gång möta Kane på slagfältet, är förbannat kul. Men när de släpps samma år som Blizzards Zerg-slaktfest Starcraft II: Wing of Liberty, kan de omöjligen bli GOTY i strategi-kategorin.

Få spel har haft lika höga förväntningar på sig som Starcraft II. Föregångaren har ju spelats sönder och samman i över ett decennium och har av många kallats för W0rlDs b3St g4^^3 oPH t3h For#v#rz!!!!!!11eleven. Hur ska man kunna leva upp till det?

Efter att ha jobbat med spelet i över sju år, släpptes det slutligen i slutet av sommaren och tog världen med storm. Inte nog med att det var större och snyggare, det var dessutom lika perfekt balanserat som sin föregångare. Att spela SC2 online är utan tvekan något av det roligaste jag gjort i år.

Tjusningen med Starcraft II är att det är omöjligt att förutsäga vad som kommer att hända. Det är inte som andra strategi-spel, där man vinner rakt av bara man lyckats få den bästa enhet innan motståndaren. I Starcraft är det så mycket mer än så som tas med i beräkningen. Det gäller att hela tiden ha den perfekta kombinationen av enheter och även om man scoutat fienden och sett att han bara har ren skit i sin bas, kan man ändå bli ägd så överdrivet mycket att man gråter av skam. En smart taktik gör underverk och jag har aldrig spelat ett strategispel som är så mycket strategi som Starcraft II, bortsett från dess föregångare.

Behöver jag ens gå in på grafiken, röstskådespeleriet och modabiliteten för att vidare motivera varför detta är 2010:s bästa strategispel?


Det här inlägget är en del av den gemensamma satsningen “Årets spel enligt svenska spelbloggar”, där varje dag, fram till julafton, deltagande spelbloggar var för sig utser en vinnare i en förutbestämd kategori. Idag har följande bloggar utsett vinnaren i kategorin ‘Årets strategi’: Aftonstjaerna, BitGarden, Bloggonoid, EmmyZ, Familjenspel, Kraid, Lunandrez, n00b schoolbus, Pixelviking, Spel på allvar, Spelografi, Victoria Saade och Xboxflickan & Nikke.