Spelat: Battlefield: Bad Company 2: Vietnam

bbcv2

Expansionen till årets bästa online-shooter som tar oss tillbaka till Vietnamkrigets brutala strider är äntligen här, och det är en helt ny upplevelse. Den här expansionen kommer förmodligen att dela Battlefield-spelarna i två läger: dels dem som uppskattar vad Bad Company 2 erbjöd med förstörbara byggnader och många banor med öppen terräng där man kan prickskjuta fienden på en kilometers avstånd och dels dem som verkligen kommer att älska Vietnam med sina täta djungler och nästintill ogenomträngliga skyttegravar där du kommer att se fienden i vitögat varje gång du skjuter honom.

DICE har valt att anpassa vapnen och utrustningen till 60-talet då Vietnamkriget tog plats, så du kan glömma allt vad rödpunktssikten och tracer-darts heter. Här är det du, och ditt järnsikte mot fienden. Den enda klassen som har tillgång till någon typ av kikarsikte är förstås krypskyttarna, vilket resulterar i att din reaktionsförmåga blir viktigare är någonsin, det är väldigt svårt att försöka skjuta en vietnames på avstånd då han springer i en djungel.

Digital Illusions CE har lyckats fruktansvärt bra med att återskapa Vietnamkrigets atmosfär, och till viss del brutalitet. Inför varje omgång hör du ett radioklipp där radioprataren berättar vad det är som pågår, ungefär så som det var i Battlefield 1943. Utöver det dånar det tidsenlig musik ur de amerikanska fordonen – hör du Fortunate Son som kommer närmare och närmare så bör du söka skydd – en Huey är i närheten.

Krig är inget vackert, det vittnar BF:BC2:Vietnam på – karaktärsmodellerna har smutsiga kläder, vissa är t o m skadade med bandage runt diverse kroppsdelar och några av vapnen är ihoplappade med tygstycken. På banan Hill 137 sträcker sig napalmbombade träd och aska så långt ögat kan nå, ingen plats man skulle vilja befinna sig på i verkligheten.

I expansionen finns det 15 nya vapen, sex nya fordon och fyra nya banor – en femte, Operation Hastings, kommer att låsas upp för plattformen (PS3, Xbox360, respektive PC) när den når sammanlagt 69 miljoner support actions. Om det blir som förra gången (Battlefield 1943 hade en liknande sak) kommer det förmodligen bara att ta ett par dagar. Alla kartorna går för övrigt att spela på med alla speltyper, förutom Onslaught som av någon märklig anledning inte finns med.

Vietnam är verkligen en expansion värdig namnet, och är utan tvekan värt pengarna. Den enda frågan man ställer sig är varför de inte släppte det som ett nedladdningsbart spel á la Battlefield 1943? Det har t o m mer innehåll än det här spelet. Eller det här kanske är det första i en serie av expansioner till BC2?

Om du tycker att det verkar spännande att lobba granater ner i nordvietnamesiska grottor eller försöka överta en skyttegrav med hjälp av en eldkastare – då är Battlefield: Bad Company 2: Vietnam något för dig.

Format

Xbox360/PS3/PC

Släppdatum

2010-12-02

Utvecklare

DICE

Betyg

4/5

Sammanfattning

Battlefield: Bad Company 2: Vietnam, är förutom ett spel med en väldigt lång titel, ett ruskigt bra och omfattande tillägg till orginalet. Än en gång visar DICE att de är kungar. Ett givet köp för den som vill ha ännu mer Battlefield.

Priset, atmosfären och detaljerna. Och banan Hill 137 som måste ses; än mer skräckinjagande plats här sällan visats i ett spel.

Onslaught är inte tillgängligt, helikoptrarna går att skjuta ner lite för lätt.