Spelat: Gratuitous Space Battles

gb

Gratuitous Space Battles är ett indie-spel som har några år på nacken nu, men som tack vare App Store på Mac OS X har fått något av en nytändning. GSB är ett spel som är svårt att sätta fingret på, det är inte ett renodlat strategispel som man kanske tror när man ser bilder ifrån det, utan det kan faktiskt mest liknas vid genren “Tower Defence”.

Saken är den att halva spelet är att man bygger sina skepp – du utgår från ett tomt skrov och fyller det med olika sorters laserkanoner, torpeder och sköldar. Sedan placerar du dem på slagfälltet och ger dem ordrar i stil med “håll ihop” eller “skydda det här skeppet”, sen så klickar man på “Battle” och slaget börjar. Men du kan inte kontrollera skeppen. Ja, du läste rätt, du har ingen kontroll över striden. Dina skepp agerar ut efter de ordrar du gav dem innan striden och sköter striden själva, vilket gör det här till en ganska unik upplevelse.

Men det är fantastiskt roligt att se striderna, dussintals stora skepp och hundratals små farkoster flyger omkring och laserstrålar viner över allt. Sedan är det viktigt att följa striderna – GSB kan stundtals vara svårt, väldigt svårt. Vid en förlust gäller det att veta var, när och hur man blev besegrad, så att man kan finslipa sina ordrar och positioneringen av skeppen innan striden.

Grafiken är kanske inte den finaste i klassen, men den gör ändå sitt jobb. Något som utvecklarna verkligen har lyckats med däremot är musiken och ljudet. Musiken känns nästan direkt hämtad ifrån Star Wars med sina stundtals riktigt pampiga stycken – och ljudet från torpederna laserstrålarna som viner kors och tvärs mellan fregatterna och spränger sönder skroven är en upplevelse i sig.

GSB kan som sagt vara svårt, och inlärningskurvan kan vara riktigt brant. Det tar ett bra tag innan man behärskar alla tre klasserna av skepp (fighter, frigate och cruiser) och använder dem på rätt sätt, räkna med att vara fast ett tag.

Spelet kan tyckas vara kort vid första ögonkastet, elva nivåer samt två “infinite-battles”-nivåer (du spelar tills du dör), men räkna med att du kommer att få spela om många av nivåerna innan du klarar dem. Lägg där till fyra upplåsningsbara raser, massor av extra vapen och skeppsmodeller så har många timmar av massiva rymdslag framför dig.

GSB är inget spel jag kan rekommendera till alla, men är du en nörd som mig som gillar att sitta och bygga sina egna saker, hålla koll på siffror och älskar rymdslagen i Star Wars – då  är en sak säker; du måste i alla fall prova demot (finns för både PC och Mac).

Format

Mac/Appstore

Släppdatum

2010-12-30

Utvecklare

Positech Games

Betyg

3/5

Sammanfattning

Jag gillar det här spelet och allt det fantastiskt nördiga i det, men gå inte och köp det och förvänta dig StarCraft - det här är något helt annat.

Priset (129kr), ljudet och de storslagna striderna.

Grafiken känns lite föråldrad, i menyerna så ser man att det är en indieutvecklare det handlar om (inte särskilt välproducerade). Tar tid innan man förstår hur man ska spela.