Spelat: The Journey Down

thejourneydown

Mina absoluta favoritspel som liten var Lucasarts peka- och klicka-äventyr. Det är inte ofta det släpps något nuförtiden av samma kaliber som Day of the Tentacle eller Full Throttle. The Journey Down gör ett tappert försök och tar oss tillbaka “back in the day”. Att det är indieutvecklat och dessutom svenskt gör oss extra glada att recensera första delen av spelet.

I augusti i år släpptes alltså första delen i det ambitiösa indieprojektet The Journey Down: Over the Edge. Det kan kanske kännas lite fel att recensera bara första episoden av ett spel, men eftersom del två inte verkar släppas förrän i slutet av detta året var jag lite rädd att spelet skulle glida obemärkt förbi. Svenska utvecklarna Skygoblin har uppenbarligen spelat en hel del peka-och-klicka Lucasartsspel i sina dagar, för alla byggstenarna från 90-talet finns där: grafiken, musiken, utforskarglädjen och humorn.

Vi följer Bwana och hans partner Kito, som äger en bensinmack tillsammans. Staden de bor i styrs nästan helt och hållet av det onda elbolaget och hela samhället andas storebrorsamhället i 1984. Spelet börjar med att kompanjonerna får besök av en kvinna som letar efter en mystisk bok som handlar om det förbjudna The Underland. Det visar sig att Bwanas farsa hade boken i sin ägo, och kvinnan blir överlycklig när hon hittar den. Lyckan blir dock kortvarig när det visar sig att någon mycket farlig maktfigur är ute efter samma bok. I första episoden letar Bwana efter delar för att få igång sitt flygplan för att ta boken till kvinnans kollega på universitetet.

Att hitta delarna till planet visar sig såklart svårare än väntat och Bwana får ta till alla möjliga och omöjliga knep i sann Monkey Island-anda. Är det något The Journey Down verkligen lyckas med så är det älskvärda karaktärer. Alla, från mekanikern Bwana och den skitförbannade kocken till fiskaren som är sjukt rädd för möss hjälper till att skapa en skön stämning under den korta tid det tar att spela igenom episoden.

För det är kort, lite väl kort, och lite väl enkelt. Det blir lätt att man jämför spelet med Telltales episodbaserade äventyrsspel Sam & Max och Back to the Future som håller åtminstone dubbelt så länge. Men man får hålla i tankarna att Skygoblin faktiskt är en liten indieutvecklare som dessutom valt att släppa första episoden helt gratis.

Jag vill ta tillfället i akt att gratulera Skygoblin för en lyckad första episod, och jag ser med spänning fram emot nästa för att få veta mer om den mystiska spelvärlden och vad det allsmäktiga elbolaget har i tankarna. Och såklart, hur det ska gå för Bwana, Kito och deras nyfunne vän.

Kika gärna in på hemsidan och tanka ner första episoden av The Journey Down: Over the Edge gratis HÄR.

Format

PC

Släppdatum

Augusti 2010

Utvecklare

Skygoblin

Betyg

3/5

Sammanfattning

Skygoblins peka- och klickaäventyr är en mycket trevlig resa som passar dig som har någon timme över att utforska en intressant värld och härliga karaktärer. Spelet har en fin stämning men tyvärr är första episoden över så fort man hunnit komma in i den.

Karaktärerna, en intressant spelvärld och den grafiska designen.

Alldeles för kort, och lite för lätt. Det avslöjas inte tillräckligt mycket om spelvärlden i första episoden