Spelat: Magicka

magicka

Det har varit 2011 ett tag nu, och det känns som att det börjar bli dags att börja beta av årets spelskörd. Först ut från mig blir svenskutvecklade spelet Magicka. Ett Diablo med en twist, ett äventyrsspel med oändliga mängder referenshumor eller ett infernaliskt knappkombinationstryckande med lustiga konsekvenser. Spelet kan beskrivas på många sätt, men ett som är säkert är att det i multiplayer blir helt jävla bananas!

Det var på Gamex i vintras som våra Kraidögon öppnades för svenska indiespelet Magicka då vi fick se en videodemonstration av något som närmast kan beskrivas som totalt multiplayerkaos. Fyra små trollkarlar i färglada kaftaner kastade magier på fiender och varandra med de mest förödande konsekvenser. Nu har alltså Magicka släppts via Steam och det är precis lika roligt som videon hintade om, åtminstone i flerspelarläget, när det fungerar…

Du spelar som en (eller flera, om du har några vänner att spela med online) trollkarl som blir kommenderad av trollkarlsakademins lärare Vlad, som försäkrar att han inte alls är vampyr, att ge dig ut att rädda världen från en återuppstående ondska. Enklare än så blir det inte, men sedan är det heller inte storyn som är det viktiga i Magicka.

Förvänta dig inget svulstigt full-HDmonster, här är det enkelt, avskalat och snyggt som gäller med en fint tecknad grafik. Med tanke på att spelet utvecklats av åtta studenter på Luleå tekniska universitet innehåller det inte heller några symfonistycken till musik, men dock ett helt underbart språk, som påminner lite om det i The Sims fast mycket roligare och med många engelska och svenska(!) ord inblandade. Fler än en gång under spelets gång har jag dragit på smilbanden åt det absurda språket och humorn i Magicka. För humor finns det gott om, och om du gillar humor med referenser till gamla tv-serier, filmer och tv-spel kommer du älska Magicka. Här refereras till allt från Monkey Island spelen till filmer som Star Wars och 300. Men ärligt talat, ibland blir det faktiskt för mycket referenshumor.

I Magicka har du trots att du är trollkarl ingen manamätare utan bara en hälsomätare. Du kan kasta oändligt med trollformler och till din hjälp har du åtta olika element som du kan kombinera till sjukt många olika trollformler. Mixa till exempel eld med jord och du kan kasta feta eldbollar som sprängs när de träffar sitt mål. Eller så kombinerar du arcane och sköldmagi för att lägga ut minor som sprängs när fienden trampar på dem. Möjligheterna är nästan oändliga. Och som inte det vore nog finns ett stort antal specialmagier som hastighetsbesvärjelser eller trollformler för att frambesvärja självaste fågel Fenix.

Spelet går såklart att spela i singelspelarläge och är även då sjukt kul, om än väldigt svårt. Men som jag nämnde tidigare är det i flerspelarläget som Magicka verkligen lever upp. Det är alltså helt freaking jävla bananas! Vi snackar en fyra personers gibbfest utan dess like! Strålmagier korsas Ghostbusters-style vilket får de små magikerna att sprängas i småbitar och dina vänner sprutar ner dig med vattenmagier som gör att du elektrifierar dig själv till döds när du försöker använda blixtmagier. Att ha någon slags taktik för att klara banorna är i princip omöjligt, men oj, vad roligt det är!

Men allt är inte guld som glimmar. Magicka plågas av ständiga barnsjukdomar, speciellt när det gäller flerspelarläget online. Klienten är så dålig och ostabil att man får ha riktigt mycket tur och tålamod för att ens kunna starta upp ett spel. Och när man väl har kommit in är chansen för kraschar överhängande, även efter ett stort antal patchar. Själv har jag aldrig kunnat spela så länge jag själv velat, utan det är spelets kraschar som har bestämt hur långt jag har kunnat komma. Snälla Arrowhead, ring Blizzard och fråga dem hur man styr upp en riktigt bra multiplayerklient, då kommer ni åtminstone hålla kvar mig som trogen Magicka-spelare!

Format

PC

Släppdatum

2011-01-25

Utvecklare

Arrowhead Game Studios

Betyg

3/5

Sammanfattning

Ett fantastiskt roligt litet, och billigt, spel. Svenskutvecklat när det är som bäst. I singelspelarläget är det en mycket angenäm upplevelse, men i flerspelarläget är det helt totalflippat galet skoj! Hade det inte varit för buggarna hade det blivit en solklar fyra.

De roliga rösterna, referenshumorn och det sinnessjuka flerspelarläget.

Kan vara lite väl svårt om man spelar själv. Den buggiga onlineklienten är under all kritik.