Bland Grodor och Troll

chrono-trigger-logo-characters

 

Efter mången år har jag äntligen lyckats kräma igenom det spel som sägs vara det största inom 16-bits-eran. Varför jag inte tagit mig ann spelet tidigare är och kommer förbli ett utav de största mysteriumen i mitt liv. Chrono Trigger har alltid tilltalat mig, ända sen man beskådade spelet för första gången i superPOWER. En utav anledningarna kan iof vara att det aldrig nådde de Europeiska gränserna, men det ser jag inte riktigt som en bortförklaring för det är ganska enkelt att få tag på, både via emulatorer samt ebay! När det anlände till Virtual Console för ett tag sedan var det dock helt slut på ursäkter, allt annat jag höll på o spela fick helt enkelt läggas åt sidan.

Som i tusen andra Japanska digitala sagor börjar man som en liten stum pojke som vaknar ur sin säng och kommer en stund därefter bli tvungen att rädda världen ifrån alla farar som hägrar. Det som skiljer spelet från många andra sagor är att man i Chrono Trigger reser mellan många olika epoker utav en mindre värld. I den epoken där Chrono är född, 1000 AD så finns inga större faror, men efter ett misslyckat ”teleporter”-test från en utav Cronos närmaste vänner Lucca så råkade dom hamna i några tidsåldrar bakåt i tiden där allt inte riktigt stod rätt till. Efter många slängor fram och tillbaka från stenåldern till en högt sönderriven framtid så märker gänget att att deras värld är i en stor fara.

Spelets starkaste kort måste ändå vara alla karaktärer man styr genom tidsepokerna. Allt från robotar till grottmänniskor.  Min absoluta favorit är självfallet Frog som man finner i spelets skildring utav medeltiden, 600 AD där ära och stolta riddare hägrar. Citerar några fraser ut hans repliker:

- Lower thine guard and thou’rt letting the enemy in.
- We ask for your strength… Thee who fear’th the night and stand ‘gainst the darkness.
- My life retaineth it’s meaning!!

Man kan inte mer än bara älska sättet han pratar på, samt det faktum att han faktiskt är en groda, dock en förtrollad sådan. Innan han blev förtrollad utav det allsmäktiga Magus så var han en helt vanlig människa vid det allsmäktiga namnet GLENN! :)

Sammanfattning: Secret of Mana har efter 17 år fallit ner ett snäpp i min personliga ”Best of”-lista till fördel för Chrono Trigger.  Största nackdelen med Chrono Trigger är att man ibland kan gå vilse och inte riktigt veta exakt vart man ska ta vägen, men det kan man lösa lätt genom att smyga in på gamefaqs och lusläsa lite. :) Så, gillar du du det äldre, långa äventyr och grodor så borde du ta tag i detta spel genast!

Tillgängligt via Virtual Console för hela 900 Wiipoints (ca 110 riksdaler)