Retrospelat: Beneath a Steel Sky

beneath4

Av en ren händelse så ramlade jag över Good old Games, en webbplats där dom säljer gamla pc-spel. Dom har även en del gratisspel, bl.a. Beneath a Steel Sky som jag spelade på min allra första dator, en 486:a med 2 MB ram och en hårddisk på hela 220 MB. Jag var ju bara tvungen att se om det var så bra som jag kom ihåg.

Efter en kort introsekvens så kastas man rakt in i handlingen. Man spelar som Robert Foster och efter att ha blivit hämtad av polis ute i ödemarken så kraschar helikoptern och man flyr in i en liten verkstad. Nu gäller det att hålla sig undan och samtidigt ta reda på varför polisen var så intresserade av just dig, till hjälp har man sin hemmabyggda robot, Joey, som verkar allt annat än nöjd över sitt nya tillfälliga skal.

I början är spelet ganska lätt men det blir snabbt väldigt klurigt och man måste undersöka allt och prata med alla. Ibland får man testa sig fram och ibland får man gå fram och tillbaka och prata med olika personer för att komma vidare. Som tur är har emulatorn (ScummVM) som följer med spelet en inbyggd autospar-funktion. Det räcker nämligen med att man säger fel sak till fel person eller att man råkar klicka på fel sak så dör man och då är det bara att börja om där man sparade senast. Man har oftast en liten aning om vad man ska göra men vissa gånger är man helt clueless, som t.ex. när man ska hacka en dator via ett virtual reality-interface :)

Jag måste säga att jag saknar den här typen av spel, som konstigt nog har försvunnit helt…

Trots den låga upplösningen är grafiken helt underbar och ofta lite humoristisk, hela spelet är dessutom röstsatt vilket bidrar väldigt mycket till spelupplevelsen. Grafiken känns också mer handgjord än det vi är vana vid i dagens texturfyllda spel.

Om man vet vad man ska göra så är Beneath a Steel Sky ett ganska kort spel och man kan säkert spela igenom det på några timmar, men om man som jag inte spelat det på ca. 15 år så har man att göra i några dagar. Hur lyder domen då? Var spelet så bra som jag kom ihåg? Ja, det måste jag säga. Storyn är bra och lätt att komma in i, momenten och gåtorna i spelet är kluriga utan att för den skull blir för svårt eller ologiskt.

Har du lite tid över och vill uppleva ett klassiskt “klicka och peka”-spel då är Beneath a Steel Sky spelet för dig!

Beneath a Steel Sky släpptes även 2009 i en uppdaterad version till iPhone/iPad med nya mellansekvenser.

Format

PC / iPhone

Släppdatum

1994

Utvecklare

Revolution Software

Betyg

4/5

Sammanfattning

Nostalgi på hög nivå i ett klassiskt "klicka och peka"-äventyr.

Snyggt och välgjord rakt igenom.

Mycket spring fram och tillbaka.