Spelat: PES 2012

pes2012

Pro Evolution Soccer har alltid varit serien för de som gillar snabb arkadfotboll, men med möjligheten att trimma sin startelva och taktik efter hur man vill spela. För bara några år sedan så var PES det självklara valet när det kom till fotbollsspel. Nu? Inte direkt.

Till att börja med så är PES 2012 i stort sett samma spel som det har varit de senaste två-tre åren. Man behöver verkligen vara ett riktigt PES-fan för att lägga märke till mer än de ytliga skillnaderna, för lite på grafiken har Konami faktiskt lyckat putsat till lite.

Nyheterna är få. Nytt är ett alternativ för att kunna kontrollera två spelare samtidigt, för att bättre kunna placera sina passningar på 50 meter. Men det är oftast mer möda än det är värt,  alternativet för detta går som tur är enkelt att stänga av i menyerna. Konami lovar också att AI:n har blivit förbättrad från tidigare iterationer,  men detta är med största sannolikhet inget en lekman lägger märke till i första taget.

PES har alltid lidit av att stora problem när det gäller licensiering utav spelare och lag, och i år är det ingen skillnad på det. De enda serierna och ligorna utav intresse som finns med är Serie A, La Liga samt samtliga lag i Champions League, trist kan man tycka. Men är man bara intresserad utav spansk fotboll är det kanske inget man bryr sig om.

Champions League som PES har full licens för är ett eget menyalternativ, och det är faktiskt en riktigt rolig och väl genomförd del utav spelet. Live-bilder och “The UEFA  Anthem” gör att man dras in i stämningen direkt, vidare så refererar kommentatorerna till tidigare matcher och resultat i turneringen en snygg touch.

Annars är online-läget där PES skiner som starkast, och då speciellt Masters League Online. Man startar med en enkel startelva med halvtaskiga spelare. Nya spelare kontrakteras efter hand med pengar som man vinner när man spelar matcher, sedan gäller det att ha koll på hur spelarna utvecklas, både i färdigheter och pris. Detta är riktigt beroendeframkallade, och det blir mer än ofta “bara en match till” för att tjäna ihop lite extra pengar för att köpa en ny superanfallare.

PES är inte ett dåligt spel, och det finns väldigt många bra och smarta spellägen som fyller ut innehållet mer än väl. Men stela animationer, stundtals märklig AI på målvakterna och dålig bollfysik gör att det inte är ett jättebra spel – eller det bästa fotbollsspelet.

Format

PS3 / XBOX360 / PC

Släppdatum

14 oktober 2012

Utvecklare

Konami

Betyg

3/5

Sammanfattning

PES är ett roligt spel, utan tvekan. Dessutom så finns det många spellägen som kommer att ha en sittande i soffan och sparka boll i timmar. Men det räcker ändå inte ända fram för att kunna krönas till kung över fotbollsspelen.

Champions League och Online-läget, grafiken som stundtals är väldigt fin

AI:n kan vara väldigt underlig ibland, speciellt målvakterna. Animationerna.