Barcraft – En härlig nördighet

header

En regnig kväll i Malmö gav jag mig ut för att hitta en sportbar i ett område jag aldrig besökt. Väl där är det lätt att hitta, innanför stora fönster trängs mängder av människor i en liten del av en annars stor tom lokal. Jag har hittat O’Learys Swedbank Stadion och Malmös första Barcraft. Det ser lite lustigt ut när en tittar på den stora tomma lokalen med tv-skärmar som visar fotboll, utan att någon tittar på dem. Stället är tomt, med undantag för den lilla delen som ikväll huserar Barcraft-premiären. Där sitter det fullt med människor och tittar på en projektorduk, applåderar, jublar och skrattar, det är nördfest.

Under kvällen passade jag på att ställa några frågor till några av de som var där. Anders Sjöstedt som arrangerat kvällen svarar,”Det behövdes, jag har hört om det överallt och det är klart att vi ska ha Barcraft i Malmö”, på frågan om varför han tagit initiativet. Han fortsätter berätta att drömmen blev sann när han tog upp frågan med sin chef. ”Jag påpekade att vi borde synas i de här sammanhangen, han gillade idén och gav mig tid och sponsring att genomföra det”. Anders jobbar på Symanteq och deras närvaro syns med några strategiskt utplacerade Norton Antivirus reklamboxar. Mellan matcherna håller Anders en quiz med frågor där det går att vinna tröjor och Starcraftgrejer som företaget fixat.

“Det bästa med i kväll är att få se på e-sport och dricka öl med sina vänner, det är lite nördigt, men det är en härlig nördighet och det var därför jag åkte hit”, Dennis Andersson, Zergspelare.

Att det kan vara lite svårt att marknadsföra sig över Facebook vet alla som någon gång försökt, många klickar att de ska komma men kommer inte och andra kommer utan att ha klickat något alls. Så var det för även för Anders. ”Det har säkert varit över 120 personer här ikväll men tyvärr har många varit tvungna att vända i dörren. När vi bokade stället så var vi inte så många, vi hade marginaler men inte så här stora.”

När jag frågar om de inte kunde visat Starcraft på hela stället svarar han, ”Drömmen är att vi ska hela stället, med skärmar, högtalare och hela rubbet, jag har pratat med restaurangchefen och så kan det nog bli om vi är här fler gånger.”

Så det blir fler gånger?
”Jag vill fortsätta arrangera Barcrafts oavsett om företaget vill fortsätta sponsra det här eller inte. Jag har tänkt att vi ska kunna täcka alla stora events och turnerningar.”

Innan Anders springer iväg för att hålla i en ny quizomgång hinner jag fråga honom vad han tycker om kvällen. ”Fantastiska människor och jättemycket folk, tyvärr fick inte alla plats, det tycker jag är jättetråkigt att vi inte kunde lösa. Men vi får göra det bästa av situationen, folk sitter packade som sardiner men det har varit riktigt trevligt.”

Jag frågar de mycket stolta Protoss-spelarna Andreas och Joel vad de tycker om kvällen, svaret kommer utan att tveka ”Jättekul, skitkul, verkligen skitball, det är kul att träffa andra med samma intresse”. Redan vid femtiden var de på plats för att plocka bra sittplatser och är mycket nöjda med kvällen. De är överens om att de vill se fler Barcraft event i Malmö och utlovar att om Barcraft Malmö expanderar och barer visar Starcraft kommer vi fylla dem.

Många upptäckte att det skulle vara ett Barcraft i Malmö genom en artikel i Metro på torsdagen och Facebookgruppen växte lavinartat. ”Det har varit kaos med det har varit roligt, vi var inte förberedda på att det skulle komma så här många”, säger Petra som jobbar i baren. Hennes kollega Carolina tittar upp och säger ”Gästerna har varit trevligare och tåligare än våra vanliga gäster, de hade aldrig accepterat de köer till baren som har varit.” Jag tittar ut över de stora tomma lokalerna och den ensamme fotbollskillen. ”Det är inte så många av våra stamkunder här ikväll för vi skulle egentligen ha stängt vid åtta men vi håller öppet till finalen är klar”, säger Petra med ett leende.

När jag ska dra mig hemåt frågar jag Petra och Carolina om de tror att O’Learys skulle vilja ha fler Barcraft kvällar. ”Vi vill absolut arrangera fler esportsvisningar”.