Föräldrars ansvar?

Gameschild

Det blossar titt som sätt upp debatter i media om spelens inverkan på barn och ungdom. Det skrivs spaltmeter i tidningar, det diskuteras i tv och på diverse forum på nätet. Och det är samma samma som vanligt. Samma som det var med hårdrocken eller filmer som Texas chainsaw massacre. Siewert Öholm och allt det där. Det slungas skit hit och dit och “gamers” känner sig inträngda i ett hörn och kör taggarna ut försvarsmetoden. Men ett försvar i spelens hörna har varit PEGI märkningen.

“Ni är inte 18 va?” Inte helt oväntat blev svaret nej.

På årets Gamex såg jag många långa köer till spel som har en PEGI 18 märkning. Våldsamma spel. En av de längsta var till Modern Warfare 3, som är PEGI 18. Jag stod själv i kön till Saints Row the Third. Framför mig stod det 4 grabbar som inte såg en dag äldre ut än 16. När funktionären skulle släppa in nytt folk till spelet tittar han på grabbarna ifråga och säger: “Ni är inte 18 va?” Inte helt oväntat blev svaret nej. En av killarna hade en lapp från sina föräldrar och han släpptes in, men hans kompisar fick besviket stå utanför och vänta. Även till Mass Effect 3 multiplayer demon såg jag ungdomar som blev nekade. Nintendo var också duktiga när det gällde deras Resident Evil Revalation till 3DS (som t.o.m. var ute på golvet). Tyvärr har jag hört och sett från andras rapporter att Modern Warfare 3 inte körde samma nolltolerans.

Detta fick mig att fundera lite. Räcker det verkligen med en liten lapp, som självklart skulle kunna vara förfalskad, för att kunna komma in och provspela ett spel som anses vara för en äldre målgrupp än en själv? Nu utgår jag från att folk generellt är idioter, så jag utgår ifrån att föräldrarna som skrivit dessa lappar inte riktigt har koll på vad dom skrivit under på. Att många tänker “jaja, krigsspel, han/hon tittar ju endå på krigs/våldsfilmer så det kan inte vara så stor skillnad”. I butiker som Game och GameStop, i Malmö i alla fall, har jag också sett lapp-syndromet. Eller ännu värre att dom bara sålt spelen utan att kolla något.

Min pappa satt nästan alltid med mig en stund när jag fick ett nytt spel, eller så kom han in och kollade lite då och då när jag satt och spelade.

Nu har jag inga barn själv än, men jag tänker mig att man som förälder måste sätta sitt barn först i livet. Det innebär att sätta sig in i sina barns intressen och fritidssysselsättningar. Min pappa satt nästan alltid med mig en stund när jag fick ett nytt spel, eller så kom han in och kollade lite då och då när jag satt och spelade. När jag i min ungdoms dagar var med i en spelförening (YES (Ystads Estetiska Sällskap tror jag det var), den dryga föreningen) och vi satt i en hyrd lokal en hel helg och spelade rollspel, figurspel och brädspel 20 timmar om dygnet, så passade mina föräldrar på att ta kvällspromenader förbi lokalen för att kolla vad som pågick. Dom såg ett gäng ungdomar som spelade spel, drack ohälsosamma mängder cola och missbrukade pizza. Inget konstigare än så. Lugna med vetskapen att vi inte satt och söp i någon buske gick dom hem och lyfte inte ens på ögonbrynen när jag kom hem och la mig klockan 5, halv 6 på morgonen. Mina föräldrar är till dags dato helt ointresserade av dator/tvspel och förstår inte alla gånger min passion för mediet. Men dom fortsätter fråga lite då och då och det är inget konstigt med det.

När jag väl får barn vill jag, likt mina föräldrar, göra allt för att dom ska få det så bra så möjligt och kunna göra så mycket så möjligt av det dom vill göra. Jag tycker verkligen att fotboll är det tråkigaste och mest menlösa på denna jord, men skulle det bli så att jag får en dotter/son som blir helt frälst på fotboll kommer jag likt förbannat köra på träningar och knattematcher och det hela. För jag tror att om vi investerar tid och intresse i våra barn så finns det en bra chans att dom blir lika fina människor som oss.

Det jag egentligen vill komma fram till är att jag tycker det är fel att acceptera en liten lapp från en förälder om personen inte får provspela/köpa ett spel med en viss PEGI märkning. Kräv att en av föräldrarna ska vara närvarande så dom kan se vad deras barn gör och vad dom är intresserade av. Sen är det upp till var förälder och ta ställning till om dom tycker det är okej att en 13-14 åring köper och spelar Saints Row eller Modern Warfare, det får stå för dom.