Nu ska bilden av araber i spel ändras

Kraid

I går blev jag uppringd av Peter Herkel, reporter och tillika kollega till mig på City Malmö. Han ville ha svar på lite frågor om hur människor från arabländer vanligtvis porträtteras i spel till en grej han jobbade på om något som heter Arabic Game Jam som äger rum i slutet av januari. Det är ett spelutvecklarjam där representanter från spelindustrin och spelföreningar tillsammans med Malmöbor ska utveckla spelkoncept direkt riktade till arabiska communities. Bland andra kommer Ubisoft Massive, The Game Assembly och spelföreningen Terebi Ge-mu att närvara.

Riktigt kul intiativ tycker jag, då bilden av araber i spel ofta är ännu mer stereotyp än i film, där de ofta får representera fiendestyrkan och terrorism. Det är hög tid att ändra på det! I kväll är det alltså dags för ett inför-event på Rosengård där olika representanter för spelindustrin och föreningar snackar, och där även Kraid-skribenten Chris Jonasson kommer att dema lite spel.

Hela Peter Herkels artikel kan du läsa på sidan 2 och 3 i City Malmö HÄR. Artikeln publicerades i dag i alla editioner av City, utom Helsingborg. Så bor du i Malmö, Lund, Landskrona eller Kristianstad så plocka upp ett ex! (Lägg väl märke till att undertecknad får uttala sig i egenskap av “Citys spelexpert” ;))

Tyvärr har jag själv inte tid att gå på inför-eventet i kväll, men på själva jam:et den 27-29 kommer jag garanterat att vara på plats för antingen Kraid eller Citys räkning.

Arabic Game Jam hittar du på Facebook och på twitter under @arabicgamejam