Vinnarna i Arabic Game Jam utsedda

GameJamHeader

Då var det alltså över. I 48 timmar har kodare, grafiker, ljudskapare och experter på den arabiska kulturen och språket jobbat tillsammans och kommit fram till några riktigt feta spelkoncept. Vinnaren i utvecklartävlingen Arabic Game Jam blev team 6 som bestod av Lari Pitkä-Kangas, Hamid Ali, Calle Leppäjoki, Björn Bergman och Mostafa Rubeiy. Deras koncept “Ali Baba & the Djinn’s Oasis” kammade hem prispengarna på 15 000 kronor. Juryns motivering var: “Spelet grundar sig på en traditionell, gammal historia, som fått en ny tvist i spelkonceptet. Teamet har förhållit sig väl till designuppgiften, och det ligger väl i linje med den illustrativa tradition som går att känna igen från den arabiska serievärlden. Om vi i juryn vore 13 år skulle vi utan tvekan vilja spela detta spel! Spelet kan också fungera globalt.”

Deras spel bygger vidare på historien om Ali Baba och tar vid efter han har besegrat de 40 rövarna. Det är en samling minispel i form av traditionella arabiska sporter och aktiviteter som hästkapplöpning, falkonering, fäktning och bågskytte. Ali Baba måste finna grenarna för att i slutändan besegra en boss och rädda prinsessan. Så någon homosexuell arabisk kvinna blev det inte i huvudrollen, men ändå ett riktigt intressant spelkoncept.

Teamets egna beskrivning av spelet

Teamets vinnande presentation

A lla bidragen i Arabic Game Jam

Även om jag själv bara hade tid att närvara vid invigningen i fredags kände jag att Arabic Game Jam, och Global Game Jam var något väldigt intressant, och något som är väl värt att hålla ögonen på framöver. Jag fick intrycket att Malmö och resten av världen där jam:en pågick kryllar av outnyttjad potential bland spelskapare. Det är min förhoppning att många av deltagarna kommer att få en framtid inom spelbranschen. Jag kommer definitivt att fortsätta hålla koll på kommande game jams och hoppas kunna engagera mig mer i det i framtiden.

På det stora hela väldigt bra jobbat av arrangörerna Malmö stad, Media evolution och Medea!

Stort grattis till vinnarna och alla andra deltagare!