Gamer Meetup 2012

meetup

Jag tycker om mässor som Gamer Meetup. Inte bara för att det var en väl arrangerad sådan där man träffade trevliga spelnördar till höger och vänster, utan för att det också är ett gott tecken. Att ta del av en ny mässa som Gamer Meetup ger lite samma känsla som att se en tussilago vid en dikeskant nån gång i slutet på mars. Man känner verkligen att vårt kära community växer när nya och fräscha evenemang som detta dyker upp.

Coolingarna som ligger bakom mässan heter Super Motaro som till en början var en webb-butik för retrospel och kuriosa kring det intresset. Sedan dess har Super Motaro växt till en butik / arkadhall / café på Fridhemsplan. Efter helgen är de också en av Stockholms främsta event-arrangörer inom vårat område.

På lördagen gled jag in på Fryshuset straxt efter lunchtid. Mässan var i full gång och uppdelad mellan två våningsplan där ena våningen fungerade som marknad för retrospel, japansk arkad och allmänt spelområde. Bland annat UppCon och Retrospelsmässan hade slagit upp läger där och mitt i området stod en rad av Super Motaros arkadmaskiner med spel som MetalSlug, Mr. Driller och Street Fighter: Thrid Strike. I ett hörn spelade man dessutom Magic-kort. Respect!

Våningen ovanför kan man väl säga var mässans huvudplan, där turneringar, café och den stora scenen fanns. Fightingspels-föreningen Light Dash hade ett bord (och mässans grymmaste skylt) med lite Street Fighter IV-stationer vid ingången, men de flesta öppna spelkonsolerna dominerades av det nyligen släppta Soul Calibur 5. Namco Bandai var en av de större utställarna, så att deras populära och nya spel dominerade golvet känns inte så konstigt. När jag kom in på det planet var John Koski från Gogonihon.com mitt i ett föredrag där en mängd åhörare lyssnade på hur det är att leva och studera i Japan. Föreningens syfte är att förenkla processen och informera om den stora flytten till öst för de som är intresserade. Där borde ni definitivt titta in om ni funderar på att studera i Japan.

Längst in i salen bredvid den stora scenen höll turneringsområdet samt Fighting For Sweden till, som är Light Dash egna streaming-crew. Flera rader av bord med konsoler och skärmar fanns där alla turneringar skulle hållas. Det var tjockt med folk hela tiden och överallt gick man omkring med sina arkadstickor under armen. När jag gick omkring och fotade drog Soul Calibur-turneringen igång, men till mitt och många andra storas förtret blev Street Fighter-turneringen uppskjuten många timmar på grund av tekniskt strul. Jag kunde inte stanna länge nog för att se det jag mest av allt ville se.

Surmulet gick jag med några bekanta ner till mässans första våningen igen och tittade på utbudet av retrospel. Ibland ångrar jag så otroligt bittert min förlust av min NES-konsol. Inte minst när jag kikade på godsakerna som Retrospelsmässan och de andra hade uppställt i marknadsstånden. Man måste kanske investera i några retrokonsoler. De är ju minst lika mycket inredning och nördstatus som de är spelglädje. När jag utmanat och fått brutalt mycket stryk i Third Strike av Hiro från Gaminggrannar träffade jag Andreas från Druidz som introducerade mig till en av Sveriges främsta Street Fighter-spelare, Leo ”Yagami” Sundholm. Vi pratade en liten stund om fightingspel i allmänhet och hur det står till med scenen i Sverige, och intervjun i sin helhet kommer upp här på Kraid inom kort!

Det sista jag tog del av på Gamer Meetup 2012 var Team Ninjas föredrag om kommande Ninja Gaiden 3. Producenten Yosuke Hayashi och översättare var på plats för att berätta om tankarna bakom spelet och hur de ville utveckla karaktären Ryu Hayabusa, innan de bjöd på ett nytt gameplay-demo och signering av affischer. Jag filmade föredraget från min sittplats, så här har ni det, med skakig handkamera och allt!

Sedan var det dags att ge sig av! Jag hoppas verkligen Super Motaro fortsätter med Gamer Meetup, då hjärtat och intresset verkligen märks. För att vara ett debut-event är jag verkligen imponerad av innehållet och mängden besökare. Med fler utställare och besökare tror jag att detta kan bli ett stående evenemang för fightingspel och retrofans. Jag kommer gärna tillbaka!