SFxT: Team Street Fighter – Del 1

sfxthead

Ni sitter förstås och väntar på Mass Effect 3 allihopa. Ja, det gör jag med, men märk väl att nästa generations stora fightingspel släpps samma datum här i Europa. Street Fighter X Tekken tar de tuffaste karaktärerna från två världar och slänger in de i ett lagbaserat spel där alla från Akuma till Zangief eller Asuka till Xiaoyu deltar i en vild jakt på ett mystiskt föremål kallat Pandora som kraschat ner på jorden.

Men vilka är alla dessa karaktärer? Vet ni mer om Ryu än att han hojtar “Hadoken!” när han kastar eldbollar? Har ni koll på vad som finns bakom Heihachis mustasch eller Vegas mask? Fram till min recension av spelet tänkte jag att en presentation av samtliga karaktärer vore på sin plats. Vi börjar med Street Fighter, och det är en riktigt härlig soppa av relationer, actionfilms-schabloner och eh… kloner.


Abel

Ni vet den där mystiska, hårda främligen som lider av minnesförlust? Vars stora mål i livet är att ta reda på sitt förflutna samt hämnas? Nej, inte Wolverine. Men Abel är väl så nära man kommer gamle Logan i Street Fighters kanon. Abel skapades i ett genetiskt experiment kontrollerat av M.Bison och hans kriminella organisation Shadaloo.

Syftet med experimenten var bland annat att göra ersättningskroppar åt högt upsatta medlemmar, samt att använda de som viljelösa agenter. Abel blev av någon anledning kastad på soptippen, precis som en av Trasdockorna. Utöver att vara lite trasig och knasig så är han också fransktalande, blyg, snäll och typ bäst i världen på Combat Sambo, vilket är nån slags rysk avart av Judo där man får sparka folk på tänderna.

Akuma

Två bröder under samma mästare som hamnar i en livslång fejd med varandra. Ni trodde väl inte att ni skulle komma undan den gamla kung-fu floskeln? Akuma (Gouki i Japan) och hans brolla Gouken blev båda upplärda av mästaren Goutetsu som funnit en balans mellan goda och onda tekniker som resulterade i någon slags ultimat kampsport. Akuma blev dock lockad av den mörkare sidan (Satsui No Hadou), där viljan att vinna är stark nog att man är beredd att ha ihjäl sin motståndare.

Sen följer då resten av klyschorna: Akuma mördar sin mästare, snor hans stora radband, blir sin brorsas ärkefiende och trakasserar dennes elever Ryu och Ken. Akuma vill nämligen väldigt gärna få över Ryu till den mörka sidan. Inte för att få en elev eller dra igång någon slags bromance/mord-turné. Han vill väcka Satsui No Hadou i Ryu så att han ska försöka mörda honom. Så besatt är Akuma av att hitta värdiga motståndare. Förövrigt översätts hans signaturteknik “Shun Goku Satsu” ordagrant till “Instant Hell Murder”. Omedelbart Helvetes-mord.


Balrog

Balrog var en liten grabb från ghettot som blev den suveräna boxaren han är idag genom att vara hänsynslös och girig. Han hade ihjäl en motståndare, blev bannad från boxning, gick med i syndikatet Shadaloo. När M.Bison blev “omedelbart helvetesmördad” av Akuma vid ett tillfälle så fick Balrog ta över syndikatet en kort stund.

Han körde förstås hela organisationen i botten på nolltid, något M.Bison fick städa upp när han återvände i en ny kropp. Han älskar pengar mer än allt annat och stjäl av sina arbetsgivare vid varje tillfälle som ges, och har slagit ihjäl Dhalsims elefant. Ett typiskt svin med andra ord. Fördjupa er kan ni göra i den här välproducerade kortfilmen ett gäng Street Fighter-fans har gjort. Allvarligt talat är det en av de bästa kärleksförklaringarna till en spelkaraktär jag någonsin sett. Döm själva här.


Cammy

Som ni redan har läst så har M.Bison någon slags “thing” för kloner. Deras projekt skapade inte bara Abel, utan även Cammy White. När hon först dök upp i Street Fighter Alpha 3, var hon en själlös marionett som Shadaloo av någon vrickad anledning skickat för att mörda Dhalsim. Eftersom gamle Dalle har ett och annat äss i sina ungefär fyra meter långa rockärmar, så använde han så kallade “spiritual powers” för att göra Cammy självmedveten.

Ett hollywoodmanus senare med konfrontationer, chockerande avslöjanden, explosioner och generösa mängder orerande kring M.Bisons “Psycho Power” (helst uttalat SAIKYOPAOWUR) blev en medvetslös Cammy dumpad vid den brittiska militärens dörrmatta. Nu arbetar hon som hemlig agent för kommandoenheten Delta Red, som tydligen har tanga-baddräkt och röd basker som klädpolicy. Dags att byta jobb, girlfriend.


Chun-Li

Chun-Li är en kinesisk Interpol-agent ute efter sin faders mördare. Ni får en chans på er att gissa vem som mulade gubbskrället. Efter att ha jagat mördaren och sparkat häck på alla kontinenter har Chun-Li nu kommit över faktumet att det är jävligt svårt att ta hämnd på någon som kan klona sig själv och styr ett brottskonglomerat med ungefär alla pengar i världen till sitt förfogande.

Hon fortsätter ändå att jaga bovar, och på fritiden lär hon ut sina lightningkicks till åttaåringar. Förövrigt betyder Chun-Li ordagrant översatt tydligen”vårvacker” och inte “Tour de France-lår” som jag först trodde. Och ja, det var M.Bison. Duh.