Kerbal Space Program – bygg din egen raket!

banner

Kerbal Space Program är ett fantastiskt spel som jag har sysselsatt mig själv med nästan all min lediga (den lilla jag har) tid.

I grund och botten är det en enkel flygsimulator, men här skjuter du upp raketer istället för att ta kontrollen över ett flygplan. Och det bästa av allt; du får bygga raketerna själv.

Det finns ännu inga mål i Kerbal Space Program (kort kallat KSP, som fortfarande är i sin tidiga utveckling), utan målen får du sätta upp själv.

Mitt första mål var att i huvudtaget komma upp i rymden, bara detta tog mig lång tid. Min första uppskjutning, utav Odysseus, som var en enkel raket med så många motorer jag bara fick plats, slutade i praktfiasko – tre döda kermins (invånarna på planeten Kerbal där spelet tar plats).

En vanlig syn när jag är chef över rymdprogrammet

Med Odysseus Mk. II så blev resultatet bättre, jag lyckades bygga en trestegsraket som tog mina kermins till övre atmosfären. Men klantig som jag är så glömde jag att fästa en fallskärm på rymdkapsel, katastrofen var total när min kapsel krashade på Kerbals yta i ett exploderande inferno. Än en gång, tre döda kermins.

Vad som är fantastiskt med KSP är att spelet använder sig utav riktig fysik, så man bör ha någorlunda koll på Newtons lagar för att lyckas riktigt bra. Tack vare att det faktiskt krävs en del ifrån en själv, och en hel del experimenterade för att i huvudtaget få ut sina kermins i rymden så känns det väldigt givande när man väl lyckas.

Med Odysseus Mk. XI så lyckades jag äntligen placera en farkost i omloppsbana. Och efter ett dussintal olyckor utav den värre graden, inklusive ett par krasher rakt in i månen (eller Mun som Kerbals måne heter) i ett par hunda meter i sekunden så landade min Zeus-kapsel till slut mjukt och smidigt på månens yta – lyckan var total. Bränslet var dock slut, så kvar på månen fick de stanna.

Min Zeus-kapsel som har landat på månen blickar tillbaka på sin hemplanet

Kerbal Space program kom precis ut i version 0.14.2, spelet är alltså i väldigt tidigt stadie. Men redan nu finns det en hel del att hämta – och projektet verkar minst sagt lovande.

Community:t är också starkt, där sätter folk upp tävlingar och producerar nya raketdelar på löpande band som man fritt kan experimentera med.

En äldre version (0.13.3) fungerar som en demoversion som man kan ladda ner gratis och prova. Men betalar man $15 redan nu får man (likt Minecraft) tillgång till senaste betan samt den färdiga produkten när den väl är klar – man får också tillgång till alla mods.

Kerbal Space Program finns till både Mac OS X och Windows, det är ett fantastiskt spel som man bara måste prova, speciellt om man har något som helst intresse för rymden, raketer eller flygfart.

Ännu en Zeus-kapsel i omloppsbana kring Kerbal