Dödlig strid, nu även i fickformat

Recension av Mortal Kombat VITA

mk9

När det begav sig på 90-talet var Mortal Kombat 1-3 bland de häftigaste fighting-spelen man kunde få tag på. Och fram tills idag har det släpps nästan lite för många titlar från serien. Återupplivningsförsöken har haglat i mången år, och nästan alla har misslyckats fatalt. Kanske inte i försäljning visserligen, för av någon konstig anledning så har det ju alltid letat sig ut ytterligare en kass version av spelserien.

Dock, för nästan exakt ett år sedan hände något. Då släppte man ifrån sig ett spel som plötsligt överraskade hela spelvärlden. I kombination med NetherRealm studios som hantverkare och Warner som höll i plånboken, så blev alltså Mortal Kombat med i matchen igen. Och nu, ett år efter dess release, så har de dödliga striderna komprimerats till bärbart format.

Att kalla PSVITA för en succé, vore nog lite att ljuga. Spelbiblioteket är inte riktigt som det borde, och det känns att man bara har släppt undermåliga uppföljare till Playstations största titlar, samt en uppsjö med portningar. Behållningen med just portningarna är dock att man inte behöver anpassa titeln till miniformat, alltså inget innehåll har behövt ta stryk för att få plats i fickan. Och Mortal Kombat är precis en sådandär titel.

Visst, grafiken går kanske inte att jämföra med storebrodern på konsol, man har dragit ner ganska friskt på polygonantalet, och texturerna är riktigt sunkiga, men vad gör man inte för de 60 fps ett fightingspel nästan kräver för att det ska vara spelbart? Innehållsmässigt så har man inte tummat på något. Nästan tvärtom. VITA-versionen innehåller allt som “Komplete Edition”(allt nerladdningsbart material) innehåller, alltså mer av allt. Man har även lagt till ett exklusivt ”Challenge Tower”, samt lite nya kostymer, som inte konsolversionen har.

Story-läget är precis lika bra som jag minns den, och det här Mortal Kombat skiner i jämförelse med sina största fightingspels-rivaler. Med ett lagom tempo, stor portion humor och blandningen av spelbara karaktärer så håller man intresset uppe enda till slutet. Kontrollmässigt så måste jag säga att jag inte märker så stor skillnad från att sitta med en vanlig kontroll i handen. Jag har inga som helst problem med att sätta de flesta fatalities och specialattackerna sitter som en smäck.

Personligen har jag aldrig varit en sucker för bärbara konsoler. När jag har tid för att spela är jag oftast hemma, och när jag är hemma så spelar jag hellre på min PC eller mina stationära konsoler. Dock håller detta på att ändras med PSVITA. Det är faktiskt ganska gött att kunna sitta på balkongen, eller ligga i sängen och få nästan exakt samma spelupplevelse som jag får framför TVn.

Mortal Kombat VITA

Format

VITA

Släppdatum

Ute nu

Utvecklare

NetherRealm Studios

Betyg

4/5

Sammanfattning

Fightingspel på bärbart är här för att stanna! Mortal Kombat är alltså enligt mig en av de bättre upplevelserna man för närvarande kan få i sängen, eller på balkongen. :)

Storyn, bärbart, bra joystiq

Undermålig grafik, dock inget att haka upp sig på