Rädsla som marknadsföring

Härom dagen fick jag en historielektion i form av ett blogginlägg av Samson Wiklund på Svampriket. Den handlade om trailern ovan och historien bakom Oliver North som figurerar i den. Att använda sig av en man med ett förflutet som North (läs Samsons krönika eller googla Contras-affären för mer info) i marknadsföringssyfte är i sig förkastligt, men vad jag också reagerar på är synopsis-trailerns tema. Nämligen rädsla.

Som de flesta vid det här laget redan har sett så kommer Call of Duty: Black Ops 2 att utspela sig i framtiden. Men inte någon avlägsen sci fi-framtid, utan år 2025. Ett bärande tema i spelet är att krig utkämpas med hjälp av obemannade vapen som stridsflygplan och tanks och att dessa kan hackas av motståndaren för att användas mot samma folk som det är menat att de ska försvara. Redan nu används drönarflygplan till allt möjligt, och tydligen är vi nära helt förarlösa stidsflygplan.

Inga film- eller spelexplosioner här inte, utan sådana där riktiga som, ni vet, förvandlar oskyldiga barn till köttfärs.

Vad det kommer att innebära för framtidens krigsföring har jag inte en aning om. Fan, jag har ju inte ens gjort lumpen! Vad jag vet, däremot, är att jag inte tycker det är okej att spela på folks rädsla för sådana här allvarliga grejer. I synopsistrailern ovan sitter den bevisat kriminelle, *host* Contras-affären *host*, Oliver North och snackar om att vi inte vet hur framtidens krig kommer att se ut och vi matas med skrämmande bilder på vapen, stridsflyg och explosioner. Verkliga sådana. Inga film- eller spelexplosioner här inte, utan sådana där riktiga som, ni vet, förvandlar oskyldiga barn till köttfärs. Det hela liknar ett klipp ur en Discovery-dokumentär mer än en speltrailer eftersom det är högst verkliga fenomen som tas upp i den.

“Jag tror inte att den genomsnittlige amerikanen kan greppa hur våldsamma krigen håller på att bli.”, säger Oliver North, och sedan fortsätter skrämselpropagandan. Lasrar, obemannade stridsflyg och terrorister som kommer hacka hela arméer. Jag vet inte hur det är med er, men jag blir skiträdd och ser inte alls fram emot morgondagens krig.

Jag antar att snubbarna på Activision high-five:ade som galningar när de fått med en riktigt cool krigsexpert som Oliver North. Jag tror att samma snubbar fist-bump:ade för glatta livet när de såg sin synopsistrailer och sa “Hey bro, fatta vad coolt kidsen kommer att tycka det är att vi knyter an våra spel till verklighetens krig så mycket det bara går!”.

Vad Call of Duty-fansen tycker har jag ingen aning om. Men med tanke på att många av dem är kids i tidiga tonåren som förmodligen inte har jättelätt att skilja fakta från fiktion tycker jag att trailern är direkt osmaklig. Okej, när jag såg den första reveal-trailern tänkte jag att det kanske kunde bli ett coolt pang pang-spel, men synopsistrailern fick mig att tänka om. Jag är inte längre sugen på att delta i framtidens krig på min konsol eller pc. Kanske är det att jag som utrikesredaktör varje dag läser och skriver om människor som dödas av avancerade vapen som gjort mig cynisk och misströstande, men nej tack, Activision och Treyarch. Den här sortens skamlöst utnyttjande av folks rädslor får 14 mögliga bajskorvar i betyg från mig.

Jag antar att alla inte tycker som jag, så jag vill gärna höra din åsikt om trailers som knyter an till verkligheten på ett sådant här sätt. Bra eller bajs?