Vad är Dust 514?

EVE Online, spelet som har sagts vara “som ett Excel-ark, i rymden” har producerat otaliga helt otroliga historier om stölder, svek och inte minst lönnmord. På pappret ett avancerat science-fiction MMORPG, i verkligheten något helt eget.

EVE Online är spelet som är varende nörds dröm, en värld i en värld – likt Matrix om man så vill. Allting ifrån ekonomin och politiken styrs av spelarna, som i sin tur styr Företagen. Företagen, eller “Corporations”, kontrollerar det mesta som händer i världen – allt ifrån gruvdrift till handel styrs av dessa företag som kan bestå av tusentalet spelare, som i sin tur beskattas för att öka företagens rikedomar.

I sin jakt för att dominera marknaden kan företagen även förklara krig mot varandra i ett försök på att bli kvitt sina konkurrenter, eller i alla fall öka sin inflytande i avlägsna stjärnsystem.

Det är just i denna krigsföring som Dust 514 kommer in i bilden.

Dust 514 är ett kommande Playstation 3 exklusivt MMOFPS som utspelar sig i EVE Onlines gigantiska och komplexa värld. När företag och deras allianser i EVE Online förklarar krig mot varandra och därefter inleder stridigheter om olika planetsystem (det finns tusentals av dessa) så kan de anlita legosoldater för att sköta deras smutsiga jobb. En av dessa legosoldater är du i Dust 514.

Likt Battlefield så spelar Dust 514 som ett modernt FPS, med ett klassbaserat system och fordon (som kallas ner från stationer som ligger i omloppsbana kring planeten). Men det är faktorerna som avgör stidernas utkomst, och påföljderna är något helt unikt.

Under stridens gång kan spelare i Eve: Online bombardera mål på planeten från rymden, samtidigt som du kan aktivera vapen som skjuter tillbaka mot skeppen som belägrar planeten. Utkomsten kan få stora påföljder för Eve universumet, då det företaget som anlitade de vinnande legosoldaterna okuperar planeten och kan använda den för sina syften, och växa sig större.

Att kalla projektet för ambitiöst är en underdrift, och det kommer inte att vara en lätt uppgift för den isländska utvecklaren CCP att få allting att klaffa mellan Dust 514 och den gigantiska marknadssimulatorn / science-fiction MMORPG som de kallar för EVE Online. Men om de lyckas, kommer detta att bli en av de mest fantastiska upplevelserna någonsin – eller vad tror du?

Dust 514 har ett planerat releasedatum till hösten 2012, kommer att vara “free to play” och släpps exklusivt till Playstation 3. Det kommer också en version PS Vita som består av en applikation där man kan styra vissa aspekter i Playstation 3-spelet.