How are you doing – Mr Miyamoto?

Bäste herr Miyamoto,

Ingen kan ta ifrån dig att du har kreativt sinne som få andra. Som skaparen av både The Legend of Zelda och Super Mario så förtjänar du respekt av alla, både av folk inom spelbranschen och hos oss spelare.

Sedan att par år tillbaka så verkar Nintendo inte ta tillvara på ditt kreativa sinne som de borde – utan mer använda dig som ett ansikte utåt för företaget. Hur känner du dig med den rollen?

På E3-mässan som hölls förra veckan så fick du, som brukligt bör, ställa upp på dussintals – om inte hundratals – intervjuer. Och jag måste säga att dina försökt att sälja Wii U som nästa konsol man ska köpa inte fungerar särskilt bra.

Både det ena och det andra sades, och demonstrerades, som gjorde att i alla fall jag – och säkert många andra med mig – tittar minst sagt skeptiskt på er nya enhet.

Först så sade du något som fick en att misstro era planer att kunna kunkurrera mot Sony och Microsoft när det kommer till online-funktioner. För IGN berättade du att Pikmin 3 (det enda spelet av värde som ni som utvecklare visade upp för övrigt) inte kommer att innehålla några online-funktioner då det är svårt synka data mellan spelare och att hålla reda på så många karaktärer på skärmen samtidigt. Jag hoppas för er skull att du har fått fel information gällande detta – så vitt jag vet så har hundratals andra utvecklare lyckats med dessa sedan ett decennium tillbaka.

Vidare så verkar teknologin som ni använder till er “Wii U Gamepad” minst sagt föråldrad – både regelbundna synkningar kommer att behövas, endast en kontroll kommer att kunna användas samtidigt och dessutom så har kontrollen inte stöd för multi-touch?

Ett enda spel finns för övrigt hittills för Wii U som verkar tänka “utanför lådan” och tillämpa er nya teknik för något unikt, ZombiU, och det spelet kommer inte från er, utan från Ubisoft. Och varför visade ni inte upp det på er presskonferens? Istället för Nintendo Land? Istället för Arkham City (ett snart ett år gammalt spel)? Hade du ett finger med i detta, herr Miyamoto?

Receptet för att sälja in Wii U till den stora massan verkade så enkelt: visa upp ett nytt The Legend of Zelda i HD, eller kanske en uppföljare till Super Mario Galaxy? Eller ännu bättre, en helt ny titel från dig? Eller tvingar Nintendo dig till att genomföra intervjuer istället för att låta dig skapa dina spel – som vi alla vet att du kan?

Jag hoppas att du ser något med Wii U:s – och Nintendos framtid som inte jag gör. För mig så ser den mörk ut.

Gå tillbaka och gör spel Miyamoto, låt någon annan berätta om Wii U:s funktioner – och tillkortakommanden.

Med vänliga hälsningar och besvikelse över Nintendo,
Marcus Olsson