Klosslek på krysslåda

Recension av Minecraft Xbox 360 Edition

Minecraft Xbox 360 Edition

Jag tror inte att jag egentligen behöver förklara var Minecraft är. Med tanke på vilken gigantisk succé spelet har gjort är sannolikheten för att du som läser det här redan har spelet själv ganska stor. Om du inte har det själv har du med all säkerhet vänner som spelar aktivt. Jag är en av alla de som köpte Minecraft till PC långt innan det släpptes. Eftersom min PC börjat dra sina sista suckar kan jag inte spela det längre men när Minecraft dök upp på Xbox Live Arcade väcktes hoppet.

Det är svårt att inte jämföra konsolversionen med originalet. Där PC-versionen är en gigantisk sandlåda är XBLA-varianten något mer begränsad. Världskartan kan inte bli mer än 1024×1024 block och möjligheten att installera texture packs och andra tillägg till spelet saknas. Ändå lyckas det med att tillfredsställa mitt behov av att gräva och att bygga. Mina förväntningar på konsolportningen var inte så höga, allt jag hoppades på var den grundläggande Minecraft-upplevelsen och den fanns utan tvekan där.

Men spelet är inte bara till för de som spelat Minecraft tidigare. För den som inte är bekant med hur spelet fungerar finnsdet en pedagogisk tutorial-värld att spela innan man ger sig i kast med att skapa sin egen.

När jag känner mig riktigt äventyrlig bygger jag en obsidian-port och reser till Netherworld för att slåss mot zombiegrismän.

Att spela Minecraft på Xbox känns ganska ledigt. Jag lutar mig tillbaks i spelfåtöljen och bryter lite järnmalm utan att alls känna samma behov av att bygga något slags supermonument. Jag är nöjd med att bygga min lilla by och utforska den ändå ganska stora världen. När jag känner mig riktigt äventyrlig bygger jag en obsidian-port och reser till Netherworld för att slåss mot zombiegrismän. Allra bäst görs det i sällskap. Det har kommit att bli mitt och min pojkväns myskvällsnöje. Vi laddar upp med något gott att snacksa på, sätter oss till rätta i spelfåtöljerna och bygger vidare på vår värld.

Det är där den stora behållningen med Minecraft till XBLA ligger. Man kan spela splitscreen med upp till 4 spelare samtidigt. Om alla fyra spelare dessutom har guldmedlemskap på XBLA så kan ytterligare 4 spelare delta online, om man nu skulle önska det.

Ett stort plus är att både när du startar ett nytt spel och varje gång du laddar en sparfil får du välja om spelet ska vara online, om vem som helst får komma in i din värld och vilken svårighetsgrad det ska vara. Det innebär att du har valfriheten att spela helt utan fiender och bara bygga tills du storknar för att sen öka svårighetsgraden och bjuda in kompisarna till att uppleva din värld.

Vad gäller crafting så är det långt ifrån samma gissningslek (eller söka-efter-på-receptet-via-google-lek) som det är i PC-versionen. Du öppnar crafting-menyn, navigerar fram till objektet du vill skapa, kollar i rutan om du har alla ingredienser och trycker på ‘A’.

Överlag så känns kontrollerna väldigt naturliga i mina xboxvana händer och spelet har gjort en väldigt elegant resa från PC till Xbox.  Det är inte helt buggfritt ännu och än finns det utrymme för utveckling, något 4J Studios och Mojäng med all säkerhet kommer att ta tillvara på.

Minecraft Xbox 360 Edition

Format

Xbox Live Arcade

Släppdatum

9 maj, 2012

Utvecklare

Mojang , 4J-Studos

Betyg

4/5

Sammanfattning

Ett utmärkt substitut för den som av någon anledning inte kan spela Minecraft på en dator men framförallt ett väldigt trevligt spel för den som vill spela socialt, sida vid sida i samma vardagsrum. Perfekt för oss med starka samlarinstinkter och skaparglädje.

Spelet klarade övergången till konsol bra och är njutbart att spela, speciellt i splitscreen i gott sällskap.

Den här versionen är en portning av Minecraft Beta 1.6.6 och saknar därför många av finesserna som tillkommit i senare versioner.