Den korta flykten

Recension av Deadlight

Deadlight-Header

Året är 1986. Världen är slagen i spillror av ett virus som förvandlat största delen av befolkningen till zombies. I ett nergånget Seattle möter vi Randall Wayne, en barsk man som söker efter sin fru och dotter. Genom stadens spillror rusar vi fram genom fallfärdiga hus, mörka kloaker och över öppna vägar och tomter. Allt medan man blir jagad av hungriga zombies. Men det är inte bara zombies som hotar Randall i hans jakt efter sin familj…

Spretigt

Randalls sökande efter hans familj är allt annat än en rak linje. Det börjar bra, men snart leds han in på diverse sidospår för att hjälpa andra överlevande eller fly från en paramilitär grupp, som nästan är ett lika stort hot som den döda massan. Och i sin flykt gäller det att inte bara rusa huvudstupa rakt fram. Det har satts upp fällor för att hålla tillbaka zombiemassorna. Dom är lika dödliga för friska människor som zombies. Och fällor finns det gott om. Flera tillfällen i spelet hamnar man som i ett puzzel, där man ska navigera förbi fällorna, hålla sig före zombierna, och/eller samtidigt som man försöker undvika att bli skjuten av galna millitärer.

Stilrent

Och det brukar sällan sluta bra för Randall.

Grafiken i spelmomenten är ett stilrent skuggspel med snygga bakgrunder. Där i mellan berättas Randalls historia i en snygg, men inte särskilt orginell, tecknad stil. Allt flyter på bra utan problem. Ljudet och rösterna är inte dåligt, men inte särskilt anmärkningsvärt heller. Det fyller sin funktion, varken mer eller mindre. Sen har vi kontrollen. Den är inte dålig, men den känns inte helt intuitiv. Flera gånger så får jag tänka efter två gånger när jag är i en knivig situation. Och det brukar sällan sluta bra för Randall.

Kort

Den spretiga historien till trotts är Randalls resa inte särskilt lång, och det känns synd. För precis när jag börjar få kläm på honom så rullar eftertexterna. Visst finns det ett omspelningsvärde, men i princip bara för att hitta olika collectables som man missat under resans gång. Jag känner aldrig att jag kan ta en helt annan väg för att nå mitt mål. Och då känns 1200 microsoft spacebucks kanske lite i överkant.

Deadlight

Format

Xbox Live Arcade

Släppdatum

2/8

Utvecklare

Tequila Works

Betyg

3/5

Sammanfattning

Limbo möter zombies i Seattle.

Den grafiska stilen är riktigt snygg med den skuggade förgrunden mot den snyggt uppmålade bakgrunden.

På tok för kort. Och en stundtals bökig kontroll.