En ulv i rörmokar-kläder

Recension av New Super Mario Bros. 2

Marioheader

”Vi gör ett New Super Mario Bros. till varje plattform”, har Satoru Iwata sagt i dagarna och menar att ingen kommer att blanda ihop New Super Mario Bros. med New Super Mario Bros. Wii, New Super Mario Bros. 2 eller New Super Mario Bros. U. Där tror jag att han har fel, men inte kan vi väl få för mycket Mario? Han är väl alltid bra? Nja, faktum är att det tredje spelet i ordningen, men den förvirrande siffran 2 efter namnet, förmodligen är det sämsta plattformsspelet med Mario i huvudrollen. Jag kommer att återkomma till varför.

Mario har fått guldfeber. Allt i Super Mario Bros. 2 handlar om att samla på sig så många av de skinande guldmynten som möjligt. Det verkar till och med som att han bryr sig mer om sin personliga förmögenhet än att rädda prinsessan från Bowser och hans musiker till ungar (Iggy, Lemmy och Roy, någon?) Om myntsamlandet är en ironisk känga till det moderna konsumentsamhället låter jag vara osagt, men Nintendo är inte kända för att lägga någon djupare mening i sina rörmokarlir.

Nya inslag verkar låter som en bra idé, speciellt när det gäller plattformsgenren, och New Super Mario Bros. 2 hade kunnat vara riktigt bra om det inte vore för ett gigantiskt fel. Mario-spelens oerhörda framgång bygger till allra största del på en genialisk bandesign. Ända sedan det första spelet till Nes har utmanande och innovativ bandesign varit det allra viktigaste. I det senaste spelet följer den mall A1, och är totalt ointressant. Som genom ett trollslag förlorar Mario det där lilla extra som alltid gjort honom till den starkast lysande stjärnan på plattformshimlen. Trots att guldhetsen som är New Super Mario Bros. 2 är kortare än de tidigare spelen känns det som att det är alldeles för långt. Det har jag aldrig tidigare känt, tack vare att bandesignen alltid varit så bra.

New Super Mario Bros. 2 är lömskt. För den oförsiktige kan det te sig vara ett helt vanligt, lysande, Mario-spel. Det både låter och ser lika bra ut som vanligt, men här lurar en ulv i rörmokar-kläder. ”Hur kan du ha satt en trea i betyg när du sågar spelet så?”, kanske du undrar då. Faktum är ju att det fortfarande är Mario. Och trots att det kan vara det sämsta någonsin är lägstanivån på Nintendos maskot fortfarande ruggigt hög, och det sämsta Mario-spelet är fortfarande bättre än väldigt många andra plattformare.

Sammanfattning: Låt inte vad som ser ut och låter som ett spel med samma höga standard som vanligt lura dig. New Super Mario Bros. 2 saknar den fantastiska bandesignen som varit seriens signum sedan dag ett. Men utöver det är det ändå ett kompetent plattformsspel.

 

New Super Mario Bros. 2

Format

Nintendo 3DS

Släppdatum

17 augusti 2012

Utvecklare

Nintendo EAD

Betyg

3/5

Sammanfattning

Låt inte vad som ser ut och låter som ett spel med samma höga standard som vanligt lura dig. New Super Mario Bros. 2 saknar den fantastiska bandesignen som varit seriens signum sedan dag ett. Men utöver det är det ändå ett kompetent plattformsspel.

Det låter och ser precis så bra ut som det alltid gör. Plus i kanten för ambitionen att införa nya inslag i serien.

Bandesignen följer den allra enklaste mallen, och misslyckas totalt med att suga in spelaren i Svampriket.