Att vara människa är överskattat

Recension av The Sims 3: Övernaturligt

The Sims 3 Supernatural

Det är 3 år sedan The Sims 3 släpptes. Jag kommer ihåg hur naket spelet kändes i jämförelse med föregångaren som vid det laget hade 8 expansioner som var och en gjorde spelet mycket större och mer levande. Att The Sims 3 också fått ett antal expansioner förvånar ingen. Den senaste i det långa ledet av expansioner till The Sims 3 är Övernaturligt. Älvor, vampyrer, varulvar och andra ”monster” kommer ut ur kistan och etablerar sig i simsamhället med allt vad det innebär.

Det första jag gjorde var att skapa ett hushåll med en av varje ny simtyp. En älva, en varulv, en häxa, en ande, ett spöke och en vampyr. Med tanke på att jag normalt spelar med ett hushåll om max 2 sims så blev det minst sagt rörigt, men väldigt intressant. Framförallt då alla mina sims blev fullständigt chockade över att se varandra. Man skulle kunna tro att en vampyr inte borde bli förvånad av att se ett spöke, speciellt inte ett spöke som hon bor ihop med sedan en tid tillbaka. Det kanske inte känns rimligt men det ger upphov till en hel del humor. Tänk dig ett hushåll där alla blir vettskrämda så fort någon kommer hem från jobbet. Fantastiskt.

Av alla expansioner som släppts till spelet hittills så är Övernaturligt bland mina top tre-favoriter. Mycket på grund av att jag är DEN sortens nörd. Jag ser inga som helst problem med att se ett relationsdrama om en av karaktärerna är till exempel odödlig, trots att jag riskerar att bli illamående av exakt samma film utan det övernaturliga elementet. Jag dras till viktorianskt krimskrams, mörka, murriga färger och flaskor med mystiska elixir. Därför är det till min stora glädje gotik och viktoriana som gäller hela vägen fram när man ser till utbudet av nya föremål.

Trädgårdsförstörande plåga

Men allt är inte vampyrer som glitt- förlåt jag menar guld som glittrar. Vanligtvis älskar jag zombier men i Övernaturligt var de inget annat än en plåga. När månen är full kravlar de sig upp ur marken och de har bara ett mål i sikte: att förstöra allt du planterat i din trädgård. Allt. Det finns inte något sätt att hindra dem från att göra det när de väl satt igång. Det enda du kan göra är att titta på och i fortsättningen låta bli att plantera växter utomhus. Man har inkluderat krukor som möjliggör plantering inomhus men det känns som en ganska bristfällig lösning. Du har också alternativet att justera måncykeln i spelets meny för att på det viset förhindra att zombierna aktiveras över huvudtaget men då riskerar du istället att gå miste om de positiva effekterna som fullmånen för med sig. Man kan också bota zombifiering, förutsatt att man kan ett och annat om alkemi som är den nya färdigheten som introduceras i expansionen.

Man kan sedan beordra plantan att anfalla alla zombier som kommer i närheten

Flirten med Plants Vs Zombies går faktiskt ännu längre än så. Den som köper den begränsade utgåvan av expansionen får ett innehållspaket med PvsZ-föremål. Bland föremålen finns (förutom kläder med inspiration från spelet) plantan “pea shooter” som man kan placera i sin trädgård. Man kan sedan beordra plantan att anfalla alla zombier som kommer i närheten och när zombier inte är ett problem kan man alltid kasta lite boll med plantan.

Den stora frågan jag ställer mig nu är om det inte börjar bli lite för mycket. The Sims 2 fick åtta expansioner innan man gick vidare, behövde man verkligen börja om på noll med uppföljaren? Ungefär hälften av de expansioner som har släppts innehåller sådant som jag personligen tycker borde ha varit med i grundspelet. Jag kan inte låta bli att känna mig lite utnyttjad när jag ändå likförbannat köper varenda prylpaket och expansion som släpps men I slutändan är det ändå en spelserie jag älskar och jag uppskattar nytt innehåll som på olika sätt breddar min spelupplevelse. Jag önskar bara att man hade valt kvalitet över kvantitet.

För en detaljerad lista på allt nytt som introduceras i Övernaturligt, se TheSimsWiki.

The Sims 3: Övernaturligt

Format

PC/Mac

Släppdatum

Ute nu

Utvecklare

EA

Betyg

3/5

Sammanfattning

En av de roligare expansionerna till The Sims 3, framförallt för de spelare som gillar skräcktemat och gotisk estetik. Övernaturligt gör sig dock bäst i kombination med Kvällsnöjen, som är en tidigare expansion.

Roliga nya sim-typer och medföljande förmågor.

Den medföljande staden var en smula trist.