Den perfekta underhållningsmaskinen

header

Sedär, nästan exakt en månad efter att jag abrupt sa upp mig från Kraid, så sitter jag här och bloggar igen. Vågar dock inte säga om detta är min stora comeback eller inte. Saker och ting har helt enkelt stabiliserat sig fortare än vad jag trodde sen jag köpte huset i somras. Är ju lägenhetsråtta sedan födseln, så det var ju väldigt mycket nya saker att börja tänka på, vilket gjorde att mitt dåvarande livsmönster tog väldigt mycket stryk och ångesten började trycka på. Att säga upp mig helt från alla dåvarande förpliktelser var den ända utvägen för att jag skulle kunna lägga 100% fokus på mitt nya liv som husägare.

Dessa konsoler är förbrukade, samt att dom har blivit omsprungen av farbror-PC så det rungar om det

Under den gångna månaden har jag inte bara hunnit att bo in mig i vår fina enplansvilla, jag har även sålt av både mitt Playstation 3 och Xbox 360 till fördel av en ersättare i form av en HTPC . Av min gedigna åsikt att dömma så anser jag att båda dessa konsoler är förbrukade, samt att dom har blivit omsprungen av farbror-PC så det sjunger om det, och frågan är om nästa generations konsoler någonsin kommer att kunna återta det försprång som den ordade “Personal Computer” lyckats att ta. Kanske är det därför det tar sådan jävla tid för Sony och Microsoft att skapa en ny hårdvara som skall lyckas slå PC:n på fingrarna? Dom klarar det helt enkelt inte.

Med den senaste NVIDIA tekniken, SSD-diskar, streamingtjänster till höger och vänster och växande spelbibliotek, så tror jag att en konsol aldrig kommer kunna konkurera med PC:ns allsidighet och kraft igen. Liksom det heliga kriget mellan Apple och Android-fans så existerar det ju en liten fejd mellan konsol och PC-användare. PC-spelare menar att FPS-spel ska minsann upplevas med tangetbord och mus sittandes på en pinnstol framför en 24″ datorskärm. Medan konsol-spelarna hellre sitter avslappnad i soffan, framför sin feta 60 tums-TV med surroundsystem och avnjuter Halo med en handkontroll.

Personligen så föredrar jag att sitta i en soffa för att avnjuta diverse singplayer-spel på en riktig TV(projje i mitt fall) med riktigt ljud istället för att sitta på en stol som ger mig ryggont. Gällande styrmojäng, så föredrar jag kontroll när jag vill spela för mig själv, och tangentbord + mus när jag spelar multiplayer samt MMO/Strategi-spel. Vill jag vara social så väljer jag Teamspeak alla dagar framför vad nu Xbox och PS3 har att erbjuda.

Soffpotatis

Soffpotatis

Varför välja sida?

Som ni kanske märker så är jag en hybrid-gamer som sitter fast i mitten av denna fejd. Men varför välja sida? Med den senaste tekniken inom dvärg-datorer, så går det faktiskt att bygga en monster-dator i miniatyr, och det är detta som jag har haft för mig de senaste veckorna.

För ett tag sedan fick jag tipset om en datorlåda vid namn BitFenix Prodigy, som är lite större än en HTPC, men betydligt mindre än ett normalstort datorchassi. I detta chassi skulle man kunna få plats med ett fullängds-grafikkort, samt fullskalig vattenkylning ifall man nu ville offra plats som Blurayspelare och hårddisk-utrymme. För att spara plats, fanns även möjlighet att fästa 2.5 tums-diskar i botten på chassit, samt på ena plåtluckan. Detta fångade min uppmärksamhet direkt, och jag började grunna och planera.

Monsterdator i miniatyr

Om jag nu ska ha en dator i vardagsrummet, så ska den ta över alla mina behov som mitt Playstation 3 och Xbox 360 gett mig, och gärna mer därtill. Passande nog har Intel precis börjat släppa ifrån sig nya miniITX-moderkort (pyttesmå moderkort) som har både blutooth och wifi inbyggt samt PCI-express(Grafikkorts-hål) och stöd för den senaste processor-generationen IvyBrigde (22nm arkitektur, jävla bra!).

Xbox 360 på PC

Xbox 360 på PC

Köper man också till en sådan här dongel så fungerar upp till fyra trådlösa Xbox 360-kontroller perfekt på din PC. Och vill man både ha Bluray-spelare och vattenkylning så köper man helt enkelt en Antex KÛLER 920 vilket resulterar i att man endast behöver montera bort hårddisk-buren.

Köp av grafikkort är en ren jävla djungel, dock så behöver man inte lägga mer än 1500 kr för att kunna spela de absolut senaste spelen! DOCK, så vill man vara förberedd på spel som komma skall, så skulle jag rekommendera att lägga en liten större slant på den. Själv köpte jag detta, vilket möjliggör absolut högsta inställningarna på precis alla spel som existerar idag.

Priset må vara högt för en sådan här pryl i nuläget, men i det långa loppet så är det värt det. Xbox 720 eller Playstation 4 kommer alltså inte att inhandlas, för allt jag behöver och kommer behöva för att dämpa mina gamer-behov de kommande 5-6-7 åren, existerar i denna lilla lådan idag. Allt fler spel släpps också på PC, och de få exklusiva spel som släpps till konsol får man helt enkelt klara sig utan.

Såhär ser min nuvarande konsol-pc-hybrid-setup ut:

Processor: Intel Core i5, 3570K (Ivy Bridge) (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1189950)
Moderkort: Asus P8Z77-I Deluxe (mITX) (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1167995)
CPUKylare: Antec Küler H2O 920 (har bytat ut fläktarna mot 2 x Scythe 120mm Gentle Typhoon, 1850rpm)  (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=863378)
Minne: Corsair Vengeance Low Profile DDR3 PC12800/1600MHz CL10 2x8GB (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1292952)
Hårddisk: Intel SSD 80GB + random 1TB hdd (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=459908)
Chassi: Bitfenix Prodigy (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1268167)
Nätagg: Corsair TX650 650W (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=223516) (Rekommenderar dock modulärt, och mindre än 150 mm djup pga platsbrist)
Grafikkort: Asus Geforce GTX660TI DC2 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1354376)

För er som undrar om kylningen, så håller processorn 28-30 grader i idle, och runt 40-50 grader i load. Alltså så kyler denna bättre än min riktiga låda som är dubbelt så stor och med riktig vattenkylning. Ljudnivån är kanske inte så låg som jag förväntat mig (är sjukt kräsen), dock så hör man det endast när det är helt tyst i rummet.

Helt konsol-lös kommer jag inte att bli i framtiden! WiiU kommer att inhandlas, för det är den enda konsolen som gör sin egna grej och inte kan jämföras med en PC.