Årets gratisspel du förmodligen inte spelat

GOTYheader

“Frobisher Says, deliver my pudding!”

Gratis är gott brukar man ju säga, men när det gäller spel brukar det vara en sanning med modifikation. Allt som oftast innebär “gratis” att du måste betala småsummor hela tiden för att kunna njuta av spelet i någon större utsträckning. Men då och då dyker det upp gratisspel som är fantastiskt roliga även om du inte vill betala för extrainnehållet. Ett sådant spel är det heltokiga Frobisher Says till Playstation Vita.

Frobisher Says är en samling minispel som närmast kan jämföras med Wario Ware. Det går snabbt som bara den, och man vet aldrig vad som kommer härnäst. Det kan vara att stanna ett lekakståg med en tårta på precis framför en hungrig gubbe, att med en jättestor monsterklo klia någon på ryggen eller att helt enkelt fotografera något blått. Frobisher Says använder sig av samtliga funktioner som Vitan kan frambringa, som gyro, kamera, mikrofon, pekskärm och den tryckkänsliga baksidan. Och de vanliga knapparna då såklart. Det gör att man lätt låter och ser ganska knasig ut om man sitter och spelar på allmän plats.

Humorn i spelet är helt makalöst rolig, och den läskiga rösten som säger “Frobisher Says” inför varje nytt minispel kryper under skinnet på en. Mer än en gång kom jag på mig själv med att tänka “What is this? I don’t even… What?!” åt de knasiga minispelen. Ja, det är faktiskt ännu konstigare än Wii Ware och ett bra substitut till vi får ett i den serien till Wii U. Frobisher Says är helt enkelt Årets gratisspel du förmodligen inte spelat.