Årets överraskning

GOTYheader

Så var det då dags för första inlägget i Kraids lista över Årets spel 2012. I stället för ett väldigt uppstyrt upplägg som många andra sajter kör, med inlägg varje dag och omröstningar och liknande kör vi här på total anarki! En person kommer att enväldigt bestämma över en specifik kategori, och sedan ska årets spel koras. Inläggen kan droppa när som helst, ett om dagen, två om dagen eller inget alls. Ingen vet när nästa slår till. Nu kör vi!

Jag är så urbota trött på allt vad militärshooters heter. Jag brukar sträcka mig till att spela en om året, nämligen Call of Duty. Årets upplaga, Black Ops 2 var visserligen en rätt så positiv upplevelse, men militärtugget är ändå tröttsamt. Därför var det inte många ögonbryn jag höjde på när folk började tissla och tassla om något spel som hette Spec Ops: The Line. Jaha, ännu en militärshooter med dude bro-attityd, tänkte jag och ignorerade det. Men när fler och fler började snacka om att det var riktigt bra sneglade jag åt min spelhylla. Där låg nämligen ett inplastat recensionsexemplar och bara väntade. Ändå tog det flera månader innan jag fick tid till att spela det.

Men så, en dag, tog jag mitt förnuft till fånga och tryckte i skivan. Lättaste svårighetsgraden var det som gällde, jag var inte här för att behöva spela om actionpartier. Grejen med Spec Ops: The Line är nämligen storyn och narrativet. Aldrig tidigare har jag spelat ett spel som skildrar det helvete som är krigssituationer på ett bättre sätt. De psykiska påfrestningarna som spelets karaktärer utsätts för är påtagliga och manifesteras på de mest ohyggliga sätt. Som spelare tvingas du fatta svåra beslut, och det finns aldrig något “rätt” eller “fel” val. Jag är glad att jag tog mitt förnuft till fånga och tog mig igenom det, för det är ett av de spel som fått mig att känna och tänka efter allra mest i år.

Om du spelat spelet och är intresserad av att veta mer om storyn och symboliken rekommenderar jag IGN:s analys och intervju med utvecklarna. OBS! Innehåller tonvis med spoilers.