Gammelgubben tycker till om WiiU

Gammelgubben-vs-Wii-U

Wii U hyllas och prisas till höger och vänster. Inte minst min egen redaktör Niklas stämmer in i lyckosångerna om Wii U. Wii U hälsas som början på den nya konsolgenerationen. Ja vad ska man säga? Jo, som Kraids äldste, och därmed mest kunniga medlem, ska jag nu ställa saker och ting till rätta och berätta hur landet ligger. På riktigt. Så samla er nu barn, så ska Gammelgubben berätta ett och annat och hytta kraftlöst med näven. Har ni tur så bjuder jag kanske på en hård karamell. 

NewGen?!?

Så vad är det då som är så innovativt med Wii U undrar en gammal gubbe som jag?

Vi börjar med att Wii U skulle vara början på den nya konsolgenerationen. Verkligen? Tror ni verkligen det? En konsol som knappt är lika kraftfull som Xbox 360 och Playstation 3? Såja, såja lugna er nu. Jag hör hur ni med gälla stämmor piper om att Nintendo inte bryr sig så mycket om teknik utan mer om innovation. Jaha ja, svarar jag då. Rörelsekontroll är inget nytt längre. HD-grafik är inte heller särskilt innovativt i dagens samhälle. Och slutligen en skärm i en handkontroll. Jag kan på rak arm nämna 3 andra konsoler med en skärm i, och som, kontrollen: Nintendo DS, Nintendo DSi och Nintendo 3DS. Inget nytt här. Att Wii U’s skärm dessutom saknar multitouch, något som nästan alla smartphones idag har, är helt oförlåtligt. Att den sen funkar bäst med stylusen och sämst med fingret, ja det man kan bara skaka på huvudet och hytta kraftlöst med näven åt. Och särskilt som Microsoft försöker få oss att intregrera våra iPad/iPhones och Androidplattformar till sin Xbox 360. Och Sony leker med att få din Playstation 3 och PSVita att samspela. Så vad är det då som är så innovativt med Wii U undrar en gammal gubbe som jag?

Get with the times Nintendo!

Och det verkar som att Nintendo inte ens sneglar på sina konkurenter för att försöka undvika fällor dessa har gått i. Jag snackar så klart om den massiva uppdatering som man måste ladda ner om ska kunna nyttja onlinefunktionerna på konsolen. Jag satte igång den, tittade på en tidsräknare som var ännu sämre än Windows på att räkna ut hur lång tid det var kvar i c:a en timme. Sen gick jag på en fest, gick på Wrestling och hängde en timme på efterfesten till sagda Wrestling och kom hem c:a 6-7 timmar efter jag satt igång uppdateringen. För att precis se att den blev klar. Så i allt 6-7 timmar för en systemuppdatering. Ja, det var nästan så jag ville hångla upp min Playstation 3 och bjuda med den in till sängkammaren. Men det roliga tar ju inte slut här inte…… När jag ett par dagar senare tänkte “Vafan, vi provar lite NintendoLand” så kom nästa förolämpning. En och en halv timmes uppdatering! För att kunna starta spelet. Jag önskar att jag skämtade. Ska det bli såhär för varje nytt spel jag stoppar i min Wii U?

När vi väl är inne på saker som tar lång tid så, erm, ja *host*. Vad du än gör med Wii U så tar det en halv till två evigheter att ladda. Helt ärligt Nintendo, året är 2012 och inte nittonhundrafrösihjäl. Min kusins Commodore 64 var fan snabbare på det gamla goda 80-talet! Det här är inte acceptabelt. Hade Xbox 360 haft dessa laddningstider i menyerna hade det blivit ramaskri. Det har gnällts en hel del på att nya PSN-Store är segt och den är snabb i jämförelse. Jag kommer på mig själv sitta och svära högt och politiskt okorrekt för att jag råkade trycka igång nått “program/app” och får vänta och vänta och vänta och vänta på att det ska ladda. Barn, kan ni gissa vad som händer nu då, när man ska avsluta sagda “program/app”? Ja då får man fint vänta och vänta och vänta och vänta för att “laddas ut” i Wii U menyn igen.

Den grafiska framtiden

…en rövmockarspringa i HD?

Häng med nu barn så ska vi prata lite grafik. Yay! Äntligen så får vi Mario i HD! Wow! Eller? Han ser ju fortfarande ut som en fet mustaschprydd rörmockare. Vad är det som är så stort med detta? Kan vi äntligen få se dallrande magfett, eller kanske än bättre, en rövmockarspringa i HD? Det var ingen som basunerade ut “Oh, wow, så jävla fett med Master Chief i HD” när han dök upp på Xbox 360. Att Mario kommer i HD först år 2012 och dessutom används som säljargument är i mitt tycke mer tragiskt än något annat. Och visst att konsolen är ny och utvecklarna inte hunnit lära sig verktygen ordentligt MEN… Att Zombie U, som av det jag spelat verkar vara ett riktigt lovande spel, nästan ser sämre ut grafiskt än de tidiga spelen som kom först till Xbox 360 och Playstation 3. Ja till och med Gammelgubben saknar ord.

Och det tar oss osökt vidare till 3:e part utvecklarna. Kommer Nintendo vanan trogen mer eller mindre skita i dom och fokusera på att se till att deras egna titlar står över massan? Eller kommer Nintendo hålla sitt löfte om ökat stöd till 3:e parts utvecklarna? Och visst är det fint att titlar som funnits på konkurrenternas maskiner i upp till över ett år nu släpps på Nintendos nya konsol, och att framtida stortitlar kommer nu släppas på 3 konsoler. Men vad händer när den här konsolgenerationen tar slut och nya Xboxen och Playstation kommer? Och dessa kommer vara mer avancerade och vi kommer få samma förhållande prestandamässigt som Wii vs. 360/PS3? Kommer Nintendo halka efter igen och bara kunna släppa egna spel och dåliga 3:e parts spel? Jag bävar för den framtiden, skakar på huvudet och hytter med näven. Igen.

Folk välkomnar den nya konsolgeneration med Wii U’s lansering. Personligen hytter jag med näven och välkomnar Nintendo till den pågående konsolgenerationen.