Vad fan håller ni på med egentligen?

Bunsenheader

I går fick jag ett mejl från en utgivare om en specialutgåva av det kommande Dead Island – Riptide. Samlarutgåvor av spel är något jag aldrig varit speciellt intresserad av, och jag har aldrig heller köpt någon. Jag har inte heller spelat det första spelet och skulle precis klicka bort mejlet när jag såg vad utgåvan innehåll, nämligen det här:

Ett fodral i metall, lite artwork från spelet, ett DLC med lite extra vapen och, va? En jävla bikiniklädd, silikonpumpad och lemlästad torso?! Ganska snabbt inser jag att det brunnit rejält i huvudet på någon marknadsavdelning någonstans. Den första frågan som kommer upp i mitt huvud är vem fan som vill ha en köttig, blödande kvinnokropp med avhugget huvud och armar stående i sin bokhylla. Den andra frågan är: “Vad fan håller ni på med egentligen?”.

Zombie bait-utgåvan av Dead Island Riptide är ett slag i ansiktet inte bara på dem som tycker att kvinnokroppen redan sexualiseras tillräckligt mycket i spelsammanhang, utan på alla gamers. Är det verkligen sånt här marknadsavdelningar tror vi tycker är coolt och vill ha i våra specialutgåvor? Tanken att denna utgåva gått igenom så många instanser innan den blev verklighet utan att någon stannat upp och sagt “Vänta nu, det här är ju helt jävla absurt!” är skrämmande.

Teh Interwebz™ var såklart inte sena på att totalt rata den groteska bysten och utvecklaren Deep Silver var näst intill ännu snabbare med att be om förlåtelse.

“We deeply apologize for any offense caused by the Dead Island Riptide “Zombie Bait Edition”, the collector’s edition announced for Europe and Australia.”

Så löd en del av ursäkten som publicerades bara någon timma efter det att utgåvan utannonserats. Om den fortfarande kommer att säljas eller inte sades det dock ingenting om.

Zombie bait-fadäsen får mig att tänka på Square Enix hjärnsläpp när de skulle marknadsföra det lysande spelet Hitman Absolution med hjälp av en Facebook-app som uppmanade folk till att virtuellt avrätta någon annan på grund av deras små bröst eller lilla penis.

“We were wide off the mark with the app and following feedback from the community we decided the best thing to do was remove it completely and quickly. This we’ve now done.”

Ursäkten kom lika snabbt som Deep Silvers och jag vet inte om någon faktiskt hann använda sig av appen. Det som är helt jävla bananas är att marknadsföringsknep som den slaktade torson och mobbningskampanjen på Facebook faktiskt kommer så långt att de presenteras för spelarna. Det här är idéer som borde ha dödats redan i planeringsstadiet.

Pr-folk! Nästa gång ni ska komma på en “kul grej” för att marknadsföra era spel, tänk då på att vi gamers är, till största delen, vuxna människor. Vi tänker och fungerar ungefär som ni, för ni kan väl inte rimligtvis själva tycka att det här var bra idéer?