Vi måste snacka om Frog Fractions

Screen-Shot-2012-10-24-at-20.11.19

Ända sedan det släpptes i slutet av oktober har det tisslats och tasslats på nätet om spelet som kallas Frog Fractions, som utvecklats av Twin Beard Studios som även ligger bakom spel med namn som The Asshole Game och Prodly the Puffin. Frog Fractions är ett litet webbläsarbaserat flashspel som vid första anblicken verkar vara ett slags spel som används för att lära ut matematik. Men jag blev ständigt lockad av att folk menade på att det fanns något helt annat bakom den fasaden som var den lilla grodan som lärde ut matte med hjälp av att slicka i sig insekter. När sedan Tobias AnderssonSvampriket tog upp det i ett inlägg om vad han hade spelat i jul kände jag mig tvungen att prova. Frog Fractions visade sig vara något helt annat än vad jag hade förväntat mig.

OBS! Jag föreslår att du spelar Frog Fractions innan du läser vidare, annars riskerar du rejäla spoilers! Det tar mindre än en timme, om man inte är dum som jag och fastnar. Du hittar spelet här.

Spoilers i ett flashspel säger du? Absolut, säger jag! Som någon nämner i kommentarerna under spelet så är Frog Fractions lite som om någon tog Liftarens guide till galaxen och gjorde ett spel av det. Det är helt omöjligt att på förhand säga vad som kommer hända härnäst.

Jag brukar ofta säga att jag inte är speciellt förtjust i realism i spel. Mitt argument brukar vara att jag inte förstår varför man skulle vilja efterlikna den verkliga världen så mycket som möjligt när man har chansen att göra precis vad som helst. Jag har nog aldrig stött på en utvecklare som tar vara på det lika mycket som Twin Beard Studios.

Tar det hundra gånger längre

Där de lika gärna kunde nöja sig med att skapa ett spel som visserligen inte lär någon att räkna, men som är lite quirky och med skön humor tar Twin Beard det minst hundra gånger längre. Jag skulle ge mycket för att kunna se mitt ansiktsuttryck när jag med hjälp av draken svävade ner under vattenytan för att sedan skjutas ut i rymden ackompanjerad av skitfet musik.

“Matematikövningar”, rymdshooter, dialogval, textäventyr och presidentsimulator. Allt döljer sig under ytan i Frog Fractions och den bisarra humorn är något av det sjukaste jag varit med om. En av årets, om inte bästa, så åtminstone konstigaste spelupplevelser. Jag hoppas att fler utvecklare framöver tar sig den galna friheten att göra precis vad fan de vill i sina spel. Det finns ingen skam i att blanda genres hej vilt! Kort och gott: spela Frog Fractions!

Vad tycker du om Frog Fractions? Är du lika frälst som jag, eller går de över gränsen till “för mycket”?