Gnällgubbens skräckvår

gnallgubben

Hösten är skräckens tid. Det blir mörkare och mörkare, det är regnigt och deppigt. Allahelgona, de dödas högtid, infaller och i höstskuggorna kan man nästan skymta konturerna av det övernaturliga. Självklart passar utvecklarna därför på att släppa de tunga skräcktitlarna om våren.

CUT THE LIMBS!!11!

Dead Space 3
De av er som läst mina tidigare alster på Kraid kanske minns att jag en gång påstått att Dead Space inte är riktig skräck. Jag står fast vid det, men eftersom resten av världen kallar det för skräck får det vara med på listan. Dessutom ser jag fram emot när det släpps på fredag, mestadels för co-op-läget, vilket jag och en god vän tänker avnjuta så snart det är nedladdat och installerat per Steam.

Slender: The Arrival
Ni kanske minns Slender, spelet där man samlar 8 sidor medan man förföljs av ett illvilligt övernaturligt väsen? I vår kommer uppföljaren, som ska vara både längre och läskigare. Det kommer dessutom att ha en handling som skrivits med hjälp av herrarna bakom Marble Hornets – den överlägset mest populära Slenderman-serien. För mig som avgudar Marble Hornets, mytologin kring Slenderman och gammal hederlig skräck kommer detta att bli som Halloween och julafton på en och samma gång!

Amnesia: A Machine for Pigs
Föregångaren var en av mina vidrigaste, hemskaste och mest njutbara spelupplevelser någonsin. Aldrig förr har spel givit mig mardrömmar som jag vaknat upp av med kallsvett och hjärtklappning. Amnesia: The Dark Descent var förbannat läskigt, stämningsfullt och nyskapande.

Att möta avgrundsdjup skräck helt försvarslös och med ett psyke som hela tiden sjönk djupare och djupare ned i galenskapen gjorde mycket starkt intryck på mig. Att uppföljaren dryper av viktoriansk vidrighet, gotiskt groteskeri och skärrande skräck, samt att The Chinese Room medverkar, gör att det ser ut att bli en minst sagt värdig uppföljare.