Wii U:s dystra vår

Miyamotoheader

Det ser inte jätteljust ut för Wii U just nu. Konsolen öppnade hyfsat starkt med New Super Mario Bros. U, Nintendoland och ZombiU som releasetitlar men sedan dess har i princip ingenting hänt. Alls. De titlar som kommit har varit halvkassa portningar av bra eller dåliga gamla spel och diverse gimmick- eller partyspel. Våren såg dock desto ljusare ut för oss Wii U-ägare med en rad intressanta titlar på G.

Det första kvartalet skulle bjuda på både Scribblenauts Unlimited och det galet efterlängtade Rayman Legends. Men tråkiga omständigheter gör att vi inte får spela något av dem än på ett tag. Scribblenauts Unlimited har funnits ute i den amerikanska handeln ett bra tag, och Kraid hade till och med fått ett recensionsexemplar som jag börjat spela lite smått. Men bara några dagar innan releasen kom ett mejl från Nintendos distributör i Sverige där det stod att vi måste skicka tillbaka vårt exemplar av spelet. Nintendo har inte gett någon förklaring till varför annat än att det är något i spelet som måste fixas och att en patch inte räcker. Releasen av spelet har också skjutits upp i Europa utan att få något nytt datum. Ett hårt slag mot Nintendo att förlora ett av de större släppen till sin nya konsol.

September? Damn you, Ubisoft!

Rayman Legends är ett av de spelen som många förmodligen köpte sitt Wii U för. När jag provade det på Gamex i höstas var Raymanäventyret det absolut mest lockande och jag blev glad för Nintendos skull när resten av titlarna som var på gång till det nya flaggskeppet inte verkade jättespännande. Men inte heller det får Wii U-ägarna lägga vantarna på i vår. Det ska nämligen komma till både Xbox 360 och Playstation 3. Absolut inget ont i det. Att så många som möjligt får ta del av ett spel som verkar kunna bli riktigt bra är ju såklart det bästa. Vad som inte är lika bra är att Ubisoft valt att skjuta upp releasen av Wii U-versionen till september så att de alla tre kan släppas samtidigt. Logiskt ur marknadsföringssynpunkt, men ett slag i ansiktet på alla early adopters som köpt Wii U i tron om att Rayman Legends “kommer snart”. Det är även riktigt svinigt gent emot utvecklarna som crunchat röven av sig och inte träffat familj och vänner på flera månader för att bli klara med spelet bara för att sedan få reda på att det färdiga spelet ska ligga i träda ända fram till hösten. Skärpning, Ubisoft!

Men nog har vi något spännande att se fram emot på Wii U framöver? Jodå, i slutet mars börjar det. Då kommer nämligen både Lego City Undercover och Monster Hunter 3 Ultimate, två titlar som verkar kunna bli riktiga tidsdödare. My body is ready!

P.S. I nästa veckas podcast snackar vi lite mer om Wii U och hur det går för den. D.S.