Ta dig över den skyhöga tröskeln

MonsterHunterheader

Jag spelade Monster Hunter för första gången när tredje spelet kom till Wii. Men krångliga kontroller och en nästan total brist på tutourial gjorde att jag lade net det väldigt snabbt och aldrig plockade upp det igen. Förra veckan kom ett recensionsexemplar av Monster Hunter 3 Ultimate till Wii U, alltså HD-versionen av det spel jag redan gett upp på en gång tidigare. Problemet var att jag nu ska recensera det och således inte kan lägga ner när det känns motigt.

Grilla dinosaurier – med dinosaurier!

Monster Hunter-serien har varit jättestor i Japan ända sedan första spelet till Playstation 2, och jag har hört om hängivna fans som ligger på 900+ timmar i ett enda av spelen. Här i väst har det däremot aldrig blivit någon grej alls, och det har nog med att göra att det är så jäkla otillgängligt. Även om man sätter sig ner och ger det en ärlig chans tar det många timmar innan man ens fattat vad grejen med Monster Hunter är. Kontrollerna är svåra, UI:t känns inte speciellt intuitivt och ingenting förklaras tillräckligt. Learning by doing är Monster Hunters devis, och vi som är varna vid handhållning och tutourials känner oss snabbt helt väck. Den som tycker att Dark Souls är svårt att komma in i har en ännu större utmaning i att lära sig Monster Hunter

Men misströsta inte. Om du bara ger Monster Hunter den tid och dedikation det behöver för att öppna upp sig finns där oerhört mycket att hämta. Den där kontrollen som verkade så dålig visar sig till slut vara galet finslipad och perfekt avvägd för spelets ändamål. Bristen på förklaringar som till en början känns frustrerande bidrar efter ett tag till en galen utforskarglädje då man ger sig fan på att hitta varenda liten sak för att kunna tillverka bättre utrustning.

På andra sidan den där skyhöga tröskeln finns en riktig guldgruva.

Monster Hunter 3 Ultimate skulle lika gärna kunna heta Boss Fight: The Game. Allt handlar om monstren, och någon story är inte att tala om. Jag rekommenderar alla som funderar på spelet att gå in i det med vetskapen att det handlar om en jäkla massa grinding och ett fåtal stora fighter som kräver massor med förberedelser. Kasta ut idén om att det skulle vara ett episkt äventyr med en logisk story och gripande narrativ, för då kommer du bara bli besviken. Men bejakar du vad spelet är och är villig att lägga massor av tid på att komma in i det är Monster Hunter 3 Ultimate ett spel som fortsätter att ge, förmodligen även flera hundra timmar in. På andra sidan den där skyhöga tröskeln finns en riktig guldgruva för den som tilltalas av den sortens spel.

Recension av Monster Hunter 3 Ultimate kommer i City nästa vecka. Texten läggs självklart upp här på Kraid.se också.