Dags för Luigi att glänsa

Luigismansion

Jag har alltid gillat underdogs. Den där personen som får kämpa lite extra hårt för att hen inte är den självklara hjälten. Luigi måste vara spelvärldens allra tydligaste exempel på det. I år var det 30 år sedan han dök upp i Marios skugga i Mario Bros. och ytterst sällan har han tillåtits lämna den. Den ständige andrespelaren. På senare år måste han ibland till och med låsas upp innan han blir spelbar, stackarn.

Snyggt? Nej.

Mina efterforskningar visar att Luigi bara spelat huvudrollen i tre spel än så länge, medan det skulle krävas en superdator för att räkna ut hur många gånger Mario stått i rampljuset. 1992 och 1993 släpptes spelet Mario is Missing! på NES, SNES och, tro det eller ej, pc. Mario kidnappas av Bowser, och det är upp till en yngre, längre och smalare brodern att resa jorden runt för att rädda honom. Mario is Missing! utvecklades av Mindscape och Radical Entertainment och lär barn om geografi samtidigt som de spelar. Spelet ser rent ut sagt för jävligt ut och låter inte mycket bättre. Inte direkt en tacksam titel för Luigi att börja.

Men sedan ser det bättre ut, och nu senast ser det jättebra ut. Luigi’s Mansion och Luigi’s Mansion 2 till Gamecube respektive Nintendo 3DS är två riktigt bra titlar. Det är väldigt uppfriskande att spela ett “Mario”-spel som inte innebär plattformshoppande och precision utan faktiskt premierar tänkande och utforskande. Som spökjägare beväpnad med en dammsugare tar sig Luigi genom det ena läskiga spökhuset efter det andra. Varför utvecklarna väljer att låta den räddhågsne lillebrorsan tampas med otäcka spöken är för mig oklart, men vad som är klart är att det blir jäkligt bra.

Jag hoppas att vi kommer att få se fler spel framöver med Luigi i huvudrollen. Han är lite yngre, coolare och känns som att han har mer personlighet. Han visar känslor på ett sätt i Luigi’s Mansion 2 som jag aldrig sett den slätstrukne storebrorsan göra och han skäms inte för att visa rädsla och oro när Mario ständigt är tummen upp och “Wahoo!”. Grönt är skönt, och Mario är mossig. Dags för Super Luigi att få visa framfötterna lite oftare!

Recension av Luigi’s Mansion 2 till 3DS kommer på nästa veckas spelsida i City Skåne-tidningarna!