Klassiskt beat ‘em up från Ilomilo-skaparna

Sacredheader

Beat ‘em up har alltid varit en av mina absoluta favoritgenres, särskilt när vankas co-op. River City Ransom, Final Fight, Golden Axe och såklart det fenomenala Teenage Mutant Ninja Turtles: Turtles in Time har alltid funnits där, och det sistnämnda spelar jag fortfarande regelbundet. Genren var som allra störst under SNES-eran men fick sig en rejäl revival i form av Castle Crashers, som är ett av de bäst säljande spelen på Xbox Live Arcade någonsin.

Jag blev väldigt glad när jag fick reda på att Malmöbaserade Southend Interactive höll på med just ett nedladdningsbart beat ‘em up i forma av Sacred Citadel. Jag har ingen som helst relation till Sacred-serien, men det behövs inte heller för att sparka röv i det här spelet. Det finns fyra spelbara karaktärer, men av någon anledning går det bara att spela upp till tre spelare samtidigt.

Jag får bra vibbar av Sacred Citadel, det är snyggt, musiken är skön med lite lagom opassande Hammond-orglar, och upplägget är simpelt. Knappt halvvägs igenom spelet är jag dock lite orolig för att det saknar djup. Jag finner mig allt som oftast spammandes lätt attack för att sedan avsluta med en stun-attack, något som hittills funkat väldigt bra på samtliga fiender. Jag saknar att behöva tänka om och klura på hur jag ska ta mig an nya fiender. Det verkar inte heller vara jättestor skillnad på de fyra karaktärerna, men det återstår att se ju längre in jag kommer.

Hoppas på fler onlinespelare

Över lag är dock intrycket av Sacred Citadel mycket positivt. Jag hoppas bara att fler inser att det är bra, så att det kanske också kommer att finnas lite onlinematcher att tillgå i framtiden. Som det är nu möts jag endast av “No matches found” så fort jag får ett co-op-sug.

Hur som helst är det kul att se att Southend fortsatt släpper spel efter det fina Ilomilo och verkar fortsätta satsa på kvalitet. Extra kul är också nyheten att man nyligen blev 100 procent oberoende genom att köpa sig fria från Tactel. Förhoppningsvis kan de nu satsa helhjärtat på de projekt de själva vill hålla på med. Jag ser med spänning fram emot vad de kan bjuda på framöver, tills dess hoppas jag på att få spela Sacred Citadel online.

Recension av Sacred Citadel hittar du i City-tidningarna nästa torsdag, och här på Kraid.se