Peter Molyneux gör det igen

Molyneuxtroll

“Welcome to the end of Curiosity”. I går hände det till slut. Någon pickade bort den sista kuben i Peter Molyneuxs experimentspel Curiosity. Den excentriske spelskaparen har tidigare lovat att det som finns allra längst in kommer att förändra en persons liv, och om du kollat in videon ovan så vet du redan vad det är.

Det kanske mest ironiska med det hela är att vinnaren, 18-årige Bryan Henderson från Edinburgh, inte suttit i timtal och pickat bort kuber. Han har inte förlorat sömn över vad som finns inne i kuben eller missat skolan för att spela. Han laddade nämligen hem spelet tidigare samma dag som han vann. Den här 18-årige grabben som halkade in på ett bananskal ska alltså ha makten att fatta viktiga beslut som påverkar spelarna i 22 Cans kommande spel Godus? I intervjun med Wired verkar han inte vara jätteintresserad av vad det innebär utan berättar att han förmodligen kommer att använda sig av sin makt då och då. Dock lär han inte bli besviken av pengarna han kommer att få varje gång någon spenderar pengar i spelet.

Frågan är väl bara hur mycket hans input kommer att spela in i det faktiska spelet.

Det verkar alltså som att Trollyneux har gjort det igen. Lovat något omvälvande och livsförbättrande, när det egentligen bara visade sig vara den längsta och mest ambitiösa trailern för ett kommande spel någonsin. Visst, priset i kuben kommer säkerligen att förändra Bryan Hendersons liv, åtminstone rent ekonomiskt. Frågan är väl bara hur mycket hans input kommer att spela in i det faktiska spelet.

Under åren har man fått lära sig att ta allt Peter Molyneux säger med en rejäl nypa salt. Han kommer aldrig att kunna göra spelen han lovar med alla dess funktioner, men han ska ha cred för att han åtminstone försöker. Han siktar mot stjärnorna gång på gång, men når åtminstone oftast hustaken. Jag ser fram emot Godus riktigt mycket, men är tveksam till att Curiosity-vinsten kommer att ha någon effekt alls på det.