Krutrök och cowboyhattar

Recension av Call of Juarez: Gunslinger

Call of Juarez: Gunslinger

Ni vet hur vissa spel nästan känns mer som filmer än som något genuint interaktivt? Call of Juarez: Gunslinger känns inte riktigt som en film, även om det finns tydliga influenser från de spaghettiwesternfilmer som satt sin prägel på de flestas uppfattning om den vilda västern. Jag skulle snarare säga att spelet innehåller mycket från klassiska westernserietidningar från den sena hälften av 1900-talet som man än idag kan hitta på loppmarknader och antikvariat, med en rågad matsked arkadskjutaressens.

Abilene, Kansas. 1910. Spelets protagonist, Silas Greaves, kliver in på saloonen. Han är en gammal man, men en yngling känner igen honom som den legend han läst om i sina ”dime novels”. Han bjuder prisjägaren på en öl och i utbyte berättar Greaves mer än gärna om sina äventyr. De spelbara sekvenserna utspelar sig i dessa tillbakablickar, medan Greaves berättar om hur han ensam tog sig an den ena värstingen efter den andra.

Det finns utrymme för precis alla westernklyschor här och eftersom det rör sig om en gammal mans berättelse om fornstora dagar känns det inte mer än rimligt att historien kanske förskönas en aning under berättandets gång, vilket man faktiskt gör en sak av.

Hur var det nu, var det en duell Greaves gick segrande ur eller fick han en pistolkolv i nacken innan han ens fick syn på sin fiende? Skarven mellan legend och verklighet gör sig påmind och man får genast spela om samma sekvens med förändrade omständigheter och utkomst efter att ett faktafel pekats ut för berättaren.

Det är i mångt och mycket berättelsen som gör att det inte bara känns som ett fps i mängden. Det finns inga cutscenes att tala om, man arbetar istället med en berättarröst lagd över transportsträckor och tydligt serietidningsinspirerade bildspel. Det fungerar bra för ett spel som det här, det finns inget behov av svulstigt animerade cutscenes. Stämningen hittar ändå hem.

Call of Juarez: Gunslinger är charmigt och om man som jag dessutom är väldigt förtjust i westerngenren är det ett rent nöje att spela. För vem tycker inte om att känna sig som den hårdaste revolvermannen i västern?

 

Call of Juarez: Gunslinger

Format

PC, Xbox 360, PS3

Släppdatum

Ute nu

Utvecklare

Techland

Betyg

4/5

Sammanfattning

En riktigt rolig westernshooter i nedladdningsformat för den som vill spela något mer lättsmält mellan de riktigt stora titlarna. Det är stämningsfullt, överdrivet och underhållande, precis som 60-talets spaghettiwesternfilmer.

Ett bra tempo, engagerande och ostig story som hör genren till.

Riskerar stundtals att bli enformigt.